1. Kontrola střechy je nezbytná

S prohlídkou domu začněte systematicky od střechy. Důležité je ověřit, zda do domu nezatéká. „Snažte se o co nejpreciznější kontrolu. I malé poškození bez povšimnutí totiž může vyvolat další nepříjemné následky, které vás mohou stát mnohem větší sumu peněz. Nezapomeňte při tom ani na hromosvod,“ radí výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil.

ČTĚTE TAKÉ:

Pozornost věnujte pak také komínu. I ten nejkvalitnější komín ale potřebuje kontrolu a pravidelné čištění. Pokud máte otevřený komín, popřemýšlejte, zda si na něj raději nepořídit vnější kryt, který zabraňuje průniku vody nebo sněhu. Kdyby v komíně zamrzla voda, mráz by ho mohl „roztrhnout“, stejně tak i komínové nebo krbové vložky. Pokud se rozhodnete pro kompletní opravu střechy, pak si nechte udělat rozpočet nejméně od dvou nezávislých firem. V připravené smlouvě byste měli mít napsaný veškerý použitý materiál, pevnou cenu za opravu a sankce za nedodržení.

Rada navíc: Pokud při opravě střechy zachováte její původní tvar a stejnou krytinu, musíte práci ohlásit na stavebním úřadě. Pokud budete měnit konstrukci, krytinu či přidávat střešní okna, potřebujete i projekt a schválení stavebním úřadem.

2. Půdu a sklep udržujte v čistotě

Nashromáždili jste si za léta na půdě nebo ve sklepě spoustu nepotřebných věcí? Pak raději vyhoďte to, co už nikdy nebudete potřebovat, a to ostatní uložte nejlépe do uzavíratelných beden, než se vám ve věcech zabydlí myši. Pomocníkem proti nezvaným hostům jsou pastičky (cena kolem 20 Kč), můžete také zkusit do rohů místností nasypat jed na myši nebo vyzkoušejte zvukový odpuzovač (stojí kolem 200 korun a s jednou baterií bude fungovat až půl roku).

Rada navíc: Základní obrana proti nájezdu myší je utěsnit včas všechny otvory a štěrbiny. Na výběr máte polyuretanovou pěnu, sádru, tmel nebo beton.

3. Zaměřte se na okna a dveře

Mráz a led dokáže nepříznivě zapracovat na dřevě. Proto zkontrolujte, zdali není barevný nátěr na okenicích poškozený. V případě, že najdete chybičky, budete muset rám oken zbrousit a nalakovat vodě- a mrazuvzdorným lakem. Použít můžete i gumové těsnění. „Myslete také na zabezpečení domu a pořiďte si bezpečnostní dveře,“ doporučuje Aleš Pospíšil. Kvalitní bezpečnostní dveře mají tuhou kovovou konstrukci, celoplošné krytí plechem, ocelovou kostru a rozvorový systém. Další nezbytnou vlastností je jejich protipožární odolnost. Průměrná cena bezpečnostních dveří se pohybuje kolem 15 tisíc korun.

Rada navíc: Také prosklené okenní plochy představují vysoké riziko pro vloupání. Řešením je bezpečnostní sklo nebo fólie, uzamykatelné okenice a kvalitní okenní rámy.

4. Vypusťte topení

Používáte-li na chalupě takzvané samovytápění s použitím kotle nebo ohřevné krbové vložky, budete muset před zimní sezonou vypustit z radiátorů vodu, aby v trubkách nezamrzla. Existuje také riziko, že po delších mrazech dojde k poškození výměníku kotle, který by vás přišel na další tisícikoruny. A ať už máte vlastní čerpadlo, nebo jen ruční pumpu u studny, opět z trubek kvůli mrazu vypusťte vodu. Před odjezdem ještě zkontrolujte, zda jste vypnuli přívod vody, plynu a zvláště pak elektřiny. Vinou vlhka a mrazu by totiž mohlo dojít ke zkratu.

Rada navíc: Jste-li připojeni na dálkové vytápění, nechte topení zapnuté na minimum. Příliš to nestojí a zdi vaší chalupy budou celou zimu vysoušeny a chráněny před vznikem plísní z vlhka.

5. Nezapomínejte na drobnosti

Vyprázdněte lednici a odmrazte ji. Zkontrolujte trvanlivost potravin, které chcete na chalupě ponechat, a uskladněte je do uzavíratelné nádoby. Svlékněte z peřin povlaky, které buď schovejte na suchém místě, aby nenavlhly, nebo je odvezte domů. Totéž platí o oblečení. „Všechny cennosti typu rádio, televize, elektrické domácí přístroje a nářadí pečlivě zabalte a odvezte domů. V opačném případě se vystavujete riziku, že přilákáte zloděje,“ radí Aleš Pospíšil.

Rada navíc: Udržujte dobrý vztah se sousedy. Nejen že vám mohou jako první nahlásit viditelnou škodu na budově, ale můžete je poprosit i o pravidelnou kontrolu vnitřních prostor.