Vybereme si formu na zvoneček – v našem případě je vysoká 5 cm, pedig o tloušťce 1 až 1,5 mm, ustřihneme 8 osnovních proutků, pro pletení z proutků této tloušťky je lepší mít zdvojenou osnovu.

Pro formu této velikosti by měly mít délku cca 0,3 až 0,4 m. Potřebovat budeme i jeden delší, tzv. opletkový prut. Všechny proutky namočíme na okamžik do vody.

Z osnovních prutů vytvoříme kříž, přichytíme ho ve středu šroubkem na zvoneček, za jeden osnovní proutek zachytíme opletkový prut a pleteme opletkem dvěma.

Když upleteme první věneček dokola, pokračujeme stále stejně.

Pro pohodlnější pletení držíme zvoneček vzhůru nohama, abychom mohli přidržovat osnovní pruty pevněji i formu v podélném směru.

Během pletení je nutné udržovat pedig stále dostatečně vlhký. Zvoneček můžeme ozdobit i vpleteným proužkem jiné barvy i tloušťky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Po dopletení ke konci formy je nutné zvoneček ozdobně uzavřít. Stačí jednoduše volnými smyčkami, vytvořenými vzájemně provlékanými proutky, případně ho dozdobíme copem a podobně. Některé postupy radí uzavírat zvoneček až po sejmutí z formy, není to však nutné, navíc, pokud nejsme v pletení zběhlí, pomáhá nám forma udržet i zde jeho tvar.

Nakonec zastřihneme přečnívající konce proutků a na vrcholu zvonečku vytvoříme ouško na zavěšení.