Při vysávání se sací agregát automaticky spíná zasunutím koncovky hadice do zásuvky, v níž je zabudován nízkonapěťový spínač. Vysáté nečistoty se ukládají do sběrné nádoby agregátu, kterou je nutné podle četnosti vysávání a množství nečistot vždy po několika měsících vyprázdnit.

PRVNÍ DÍL O CENTRÁLNÍCH VYSAVAČÍCH ROZEBRAL JEJICH VÝHODY, NEVÝHODY A JEJICH DRUHY.

Podle způsobu zachytávání částic lze vybírat i z přístrojů sáčkových, které se snadněji čistí, či vodních - vysátý prach se v nich mísí s vodou a je odváděn do kanalizace. Ty však vyžadují připojení na vodovod a kanalizaci. Moderní přístroje (například značky Husky) využívají cyklónovou rotaci vzduchu v kanystru – nečistoty unáší odstředivá síla od pevného středového filtru na obvod sběrné nádoby, nečistoty i mikroskopické částečky prachu se zachycují na filtru. Ten je možné vyprat v automatické pračce.

Firma Beam Electrolux nabízí centrální vysavače se zcela bezúdržbovým, vertikálně pohyblivým filtrem z tkaniny Goretex - po každém vypnutí přístroje jsou jemné prachové částice vyklepnuty do sběrné nádoby.

Dostupné přídavné vybavení centrálních vysavačů nabízí další možnosti jejich využití – vložka s aktivním uhlíkem pohlcuje zvířecí pachy v interiéru, mikrohubice je určena pro vysávání elektronických přístrojů. Velmi praktické jsou štěrbinové zásuvky, instalované nejčastěji do soklu kuchyňské linky, případně pod pracovní desku nebo některého ze spotřebičů, fungují automaticky otevřením krytky, stačí jen namést nečistoty. Majitelé automobilů ocení sadu na mytí a čištění auta. Alergici a lidé s dýchacími obtížemi využijí hubici s vložkou na zachytávání jemných chloupků ze zvířecí srsti.

Technické parametry centrálních vysavačů:

  • Jednomotorové přístroje – výkon cca 500 airwattů (airwatt – jednotka udávající sací výkon vysavače)
  • Dvoumotorové přístroje – výkon cca 900 airwattů
  • Příkon – 1200 – 3000 W
  • Hlučnost – od 58 dB
  • Vzduchový výkon – od 50 litrů/s