Věděli jste, že celkem na světě roste asi čtyři sta druhů sněženek? U nás ale nejčastěji roste takzvaná sněženka podsněžník. Tento druh sněženky vyžaduje slunečné nebo poloslunečné stanoviště s propustnou, kyprou a vlhčí půdou. Dorůstá výšky 15 až 20 cm a její bílé kvítky můžete objevit na zahrádce již koncem února. Velmi záleží na tom, kdy zrovna u vás skončí mrazy.

V minulosti patřila sněženka podsněžník mezi naše nejrozšířenější jarní rostliny, v současné době ji řadíme již mezi ohrožené a částečně chráněné druhy. Proto ji prostě nekoupíte za pár korun jako kdysi, ale pořádně musíte sáhnout do peněženky. Dováží se totiž z Holandska.

Pokud ale patříte k těm, kterým roste na zahrádce, máte štěstí! I pár kvítků donesených do bytu vám navodí tu správnou jarní atmosféru.

Pokud neseženete řezané sněženky, kupte si alespoň osázený květináč. Pár týdnů vás bude těšit doma a po odkvětu a zaschnutí listů cibulky schovejte, na podzim je zasaďte na zahrádku a těšte se na další jaro. Nezklamou vás a záplavou květů vás potěší každý rok.

Foto: Pleasurephoto.com