Původem pocházejí z Orientu a velmi dlouho patřily mezi nejoblíbenější květiny, stejně jako tulipány. Svými kulovitými květy připomínají pivoňky, jen jsou drobnější. Vlastní čas kvetení pryskyřníků nastává teprve od května do června, ale vy si je můžete koupit již nyní v zahradnictvích nebo květinářstvích, kde nabízejí opravdu velkou paletu barev. Některé odrůdy vás okouzlí i dvoubarevnými květy, kdy jemně barevné okvětní lístky mají sytě zbarvený okraj. Pokud si domů přinesete květináč se zdravou rostlinou, po správné péči vám nakvete do barevné kytice. Zkuste pak pár květů naaranžovat do vázy. Vypadají nádherně samostatně i v kombinaci s jinými jarními květinami. Můžete si koupit i řezané květiny s dlouhými lodyhami, které vypadají křehce, ale při pravidelné výměně vody vám budou na stole dělat parádu opravdu dlouho.

Pokud máte zahradu, odkvetlou rostlinu nevyhazujte. Po zaschnutí listů vyjměte drobné hlízky z půdy a uskladněte je na suchém a chladném místě. Příští rok v březnu je pak můžete zkusit vysadit rovnou do záhonů do lehčí a propustné půdy do hloubky kolem 5 cm. Před výsadbou je namočte na pár hodin do vody. Mají rádi slunné a vlhčí stanoviště, ale pozor na přemokření. Na květy se můžete začít těšit začátkem léta.

Tip Jestli váš domov zdobí již jiné květiny, ale květ pryskyřníku vás očaroval, zkuste si ho vyrobit podle našeho návodu. Získáte tak květinu, která nikdy neuvadne a stačí vám k tomu jen 15 minut.

Co budete potřebovat:

Organza - textilní materiál, který slouží k dekoracím všeho druhu. Snadno se střihá a dokonale taví. Prodává se v mnoha barevných tónech v rolích nebo metráži v prodejnách látek nebo dekoračních potřebách.V květinářstvích se často prodávají široké organzové stuhy, z kterých lístky snadno vystřihnete. Tím ušetříte spoustu peněz a ještě si můžete barevnost květin kombinovat z různých odstínů.

Nůžky, svíčka, korálky, jehla a nit, zahradnický drátek

Postup krok za krokem

Z organzy vystřihněte různě velká kolečka. Počet není dán, v zásadě ale platí čím víc kusů, tím lépe bude květ vypadat. Obvod koleček začistěte pomocí tepla z plamínku svíčky. Opálením dojde ke zvlnění okraje. Tím vytvoříte tvar okvětního lístku. Středy koleček sešijte uprostřed a dozdobte drobnými korálky. Hotový kvítek omotejte mezi okvětními plátky zahradnickým drátkem a vytvořte tak stonek zápichu do květináče. Ke stonku můžete dodatečně dodělat i lístky podle vlastní fantazie.

Foto: Pleasurephoto.com