Věděli jste, že jméno tulipán vzniklo omylem? Tvar květu připomíná obrácený turban neboli tuliban. Vznikla tak zkomolenina slova a v západním světě se této květině Orientu začalo říkat tulipán. Původní oblastí tulipánů jsou jižní svahy Pamíru. V Evropě se tyto květiny poprvé objevily v císařské botanické zahradě ve Vídni v 16. století. Cibule tulipánů dostal nizozemský správce této zahrady Charles de l’Écluse od velvyslance rakouského císaře v Turecku. Zahradník si později odvezl několik cibulek také do Holandska a věnoval je univerzitě v Leidenu, kde se začaly tulipány pěstovat ve velkém. Bohatí měšťané byli tenkrát ochotni za cibulku tulipánu platit i zlatem.

Na světě je přibližně 6000 odrůd. Vyšlechtěné tulipány dorůstají i do výšky 50 až 70 cm a mají pevné stonky, proto se k řezu velmi hodí. Vybrat si můžete z široké palety barev i tvarů. Od jednoduchých květů se šesti okvětními lístky až po bohaté a plné květy tzv. papouškovitých druhů. A není snad barva, kterou by šlechtitelé pro tulipán ještě nevymysleli. Záleží tedy už jenom na vás, které si přinesete domů, a ozdobíte si tak svůj byt či dům.

Dlouhé stonky vybízejí k jednoduchému aranžmá do vyšší vázy, ale úžasně budou vypadat i jednotlivé květy, které sestřihnete a naaranžujete do různých sklenek. Snídaně s tulipánovou výzdobou vám taky bude určitě víc chutnat - už od rána bude svět veselejší.

Tip: Pokud máte jen pár květů, ale chcete si udělat bohatou tulipánovou výzdobu, zkuste si pomocí decoupage (ubrouskové) techniky dozdobit třeba jídelní servis nebo košík či květináč. Hned se vám stůl zaplní rozkvetlými květy. A nebude ani vadit, že některé nejsou opravdové.

Co budete potřebovat: ubrousek s motivem tulipánu, nůžky, speciální lepidlo na decoupage, štětec.

Vystřihněte květ tulipánu, odstraňte spodní papírové vrstvy ubrousku a lepidlo naneste štětcem na povrch talíře, květináče nebo skleničky. Jemně přiložte vystřižený vrchní díl ubrousku a opatrně ho štětcem rozprostřete tak, aby nevznikly žádné sklady. Ještě jednou přetřete lepidlem. Nechte zaschnout. Pokud si chcete vyzdobit jídelní servis natrvalo, vše zafixujte bezbarvým lakem.

Foto a text: pleasurephoto.com