Přineste si domů pár větviček a zapomenete na chmury!

Věděli jste, že šeřík je z čeledi olivovníkovitých? A přitom jde o naprosto zdomácnělou českou rostlinu. Protože květů na těchto keřích bývá opravdu hojně, můžeme si bez výčitek svědomí natrhat celou náruč domů do vázy. Ale i několik snítek v malé vázičce nebo sklence ozdobí a provoní celou místnost. Podívejte se, jak krásně může vypadat šeřík ve svých různých variantách.

Náš tip:

Dřevité konce stonků šeříků nezapomeňte před vložením do vázy rozdrtit, aby lépe nasávaly vodu. Potom i ve váze vydrží déle svěží a budou těšit celou rodinu.

Skutečnou pastvou pro oči bude šeřík zavázaný do kytice s kvetoucím kaštanem. Stonky zkraťte, napíchejte do aranžovací hmoty oasis a pak už klidně vložte třeba do proutěného koše, vyloženého igelitem.

Nebo doma posbírejte různé skleněné nádoby a sklenky a do každé vložte pouze jednu snítku šeříku. Podle vkusu kombinujte různé druhy a barvy keřů, nebo naopak využijte něžného souznění tón v tónu.

Výsadba:

Pokud toužíte po vlastním keři a ještě jej nemáte na zahradě, je nyní nejvhodnější příležitost! Výsadba šeříků je nejlepší koncem dubna a začátkem května. Rostliny touto dobou stihnou ještě využít zimní vláhu. Zvolíte-li keř klasické velikosti, je potřeba počítat s tím, že musíte mít dostatečný prostor. Šeříky totiž dorůstají výšky až šest metrů!

Tato rostlina sice patří k nenáročným druhům, vyžaduje vlastně pouze občasný tvarovací řez pro krásu. Pokud se chcete šeříku věnovat ještě více, vylamujte právě odkvetlé snítky. Odstraňováním odkvetlých květů pak zabráníte tvorbě semen, a tím také celkovému vysilování rostliny. Za tuto péči se vám šeřík v příštím roce odmění bohatým květenstvím.

Pleasurephoto.com