Lokalita

Hledejte místo, které nemá ve svém okolí rušnou dopravní tepnu nebo továrnu. Dávejte přednost blízkosti parků a lesoparků či sportovních center. Pokud budete hledat nové byty na prodej, obvykle jsou situovány do míst s bohatou občanskou vybaveností, což je jejich velkou předností.

Dispozice

Ujasněte si, jak velký byt vlastně hledáte. Stanovte si jasné cíle, které můžete upravovat v závislosti na reálné nabídce. Momentálně je největší zájem o byty 2+1, což podle odborníků způsobuje především ekonomická krize, která nutí lidi investovat menší částky. Nízká poptávka ale snížila ceny i u větších bytů a právě teď je pravděpodobně ta nejlepší chvíle pro nákup nemovitosti.

Orientace

Jste ranní ptáče, nebo spíše noční sova? Chcete se probouzet s prvními ranními paprsky, nebo raději pozorujete západy slunce? I tyto skutečnosti zvažujte při svém hledání a do dalšího výběrového kola pusťte jen kandidáty s vhodnou světovou orientací.

Až půjdete poprvé na prohlídku bytu, dobře se podívejte, zda přístupu světla nebrání protější budova nebo příliš malá okna. Vyžadujte i více prohlídek v různý čas. Světlo se přes den mění a co bylo dopoledne krásně prozářené, může odpoledne vypadat úplně jinak.

Energetická náročnost

Je pravděpodobné, že již od příštího roku budou muset mít všechny byty k pronájmu i prodeji speciální osvědčení o energetické náročnosti. Do té doby se ale musíte spolehnout jen na sebe. Zajímejte se o materiály, ze kterých je dům postaven, o zateplovací systémy či jaká jsou v bytě okna.

Pokud si nejste dostatečně jistí, svěřte se raději do rukou osvědčené realitní kanceláře, jako je www.homesweethome.cz.