Jejich sortiment v obchodech je sice široký, přesto si možná ne vždy vybereme, pokud jde o velikost či materiál nebo dekor. Nebo chceme pouze udělat něco vlastní rukou. Pak můžeme zapojit vlastní tvořivost.

Vhodné jsou například papírové krabice od bot či jiného zboží s víkem nebo záklopem, ale i bez nich. Jestliže mají krabice samy o sobě zajímavý design nebo odpovídající barvu, můžeme vyzdobit třeba jen víko.

K potažení používáme textilní materiály, silný či balicí papír či tapety. Pokud jde o textilie, dobře se pracuje s přírodním plátnem, pracnější jsou „klouzavé“ látky – třeba satén. Vzhledem k tomu, že jde o mokrý proces, nehodí se jemné látky bez vzoru, neboť na nich mohou zůstávat skvrny po lepidle.

Postup práce:

Na materiál přeneseme obrysy dna a bočních stěn krabice v rozloženém stavu, na všech volných stranách přidáme jeden až dva centimetry na začištění. Dno krabice natřeme disperzním lepidlem Herkules a opatrně ho přiložíme na dno vystřižené z potahového materiálu. Pak natřeme postupně dvě boční delší stěny krabice a přitiskneme k nim vždy bočnice z potahového materiálu. Přesahy na začištění přetáhneme na kratší strany krabice a také přilepíme. Lepidlem potřeme přesahy na kratších stranách potahu a založíme je do rubu. Potřeme kratší stěny krabice a přilepíme potah, založený přesah přilepíme na delší strany. Potah na horních okrajích zahneme do vnitřku krabice. Stejným způsobem potáhneme i víko, zvlášť pečlivě vypracujeme rohy.

Tímto způsobem si můžeme vyrobit kromě úložných boxů i netradiční šanony. Vysokou úzkou krabici sestřihneme došikma a potáhneme výše popsaným způsobem.