JAK VYLEPŠIT BYT S POMOCÍ POLŠTÁŘKŮ, SE MŮŽETE DOČÍST V ČLÁNKU VYLAĎTE BYT NA LÉTO. S POLŠTÁŘKY TO JDE SNADNO!

Polštáře mnoha tvarů, velikostí, barev i vzorů najdeme v každém obchodě, pokud si však nevybereme, nebo si chceme vyrobit polštář podle svých představ, není vůbec obtížné si ho ušít.





Potřebujeme k tomu jakékoli zbytky látek, které buď najdeme doma, nebo koupíme při výběru dekoračních tkanin na okna o trochu více látky a sladíme je se závěsy, případně s ložním prádlem, dekami či jinými textiliemi v bytě. Navíc můžeme uplatnit vlastní fantazii nebo využít inspiraci z nákupních katalogů, zapojit můžeme i děti.


Nejdříve si připravíme pruh vybrané tkaniny a stejně velký pruh jednobarevného světlého hustě tkaného plátna na sypek – světlý zvolíme proto, aby neprosvítal přes povlak.







Náplň zvolíme kvalitnější, aby si polštář dlouho udržel hezký vzhled, například duté vlákno. Jakékoli náplně lze koupit v prodejnách textilu. Na polštář o rozměru 45 x 45 cm ustřihneme na sypek obdélník o rozměru 47 x 92 cm, po stranách přidáme 1 cm na švy. Látku přehneme na polovinu, a pro zpevnění sešijeme povlak na bocích dvakrát. Na čelní straně ho sešijeme pouze do poloviny, abychom mohli sypek naplnit. Sypek otočíme na líc a naplníme tak, aby polštář dobře držel tvar. Pak zašijeme otvor – buď pečlivě v ruce, nebo na stroji.



Pro povlak ustřihneme obdélník 47 x 94 cm, kratší strany založíme dvakrát a prošijeme rovným stehem, položíme na plocho přes sebe a opět prošijeme na obou okrajích. Pak sešijeme strany potahu a začistíme entlovacím stehem.



Krajku, kanýr nebo kapsu na ozdobu musíme našít ještě před sešitím povlaku po stranách.

Pro zapínání zvolíme baby druky nebo obyčejné patenty, u malých povlaků není zapínání třeba. Zručnější švadleny mohou ušít knoflíkové dírky pro zapínání na knoflíky. Pracnější povlak lze ušít technikou patchwork, z úpletu, z háčkovaných kousků a podobně.

Příště: Výroba doplňků do interiéru – princip techniky decoupage

Foto: autor