Tráva jako mulčovací hmota

Čerstvě posekanou nebo lehce zaschlou trávu můžeme využít jako mulčovací hmotu. Obložit jí lze rajčata na záhonech i v nádobách, stejně tak vinnou révu a ostatní rostliny, které mulčujeme mulčovací kůrou. I sekaná tráva splní úkol – udrží záhon bez plevelů a bude povrch zeminy chránit před vysycháním. Navíc se zemina při prudším kropení nerozstříkává kolem; tráva ji drží na místě.

DALŠÍ RADY A TIPY PRO VAŠI ZAHRADU NAJDETE ZDE:

Tráva pomůže při zakládání záhonů

Vyšší vrstvy posekané trávy je možné využít i k vyčištění místa, kde chceme mít záhon. Tráva ze sekačky působí podobně jako například roundup – navrstvíme-li ji ve vyšší vrstvě, spolehlivě vyčistí prostor; po několika týdnech ji shrábneme a místo pod ní zryjeme – nic by tam už nemělo růst. Sekanou trávu v menším množství můžeme také zarýt do připravovaného záhonu anebo trávu přemístit na kompost.

Kompost trávu uvítá

Posekaná tráva je vhodná do kompostu. Přidáváme ji po menších vrstvách a prokládáme hlínou, tenkými větvičkami a kuchyňským odpadem. Dbáme, aby v trávě nebyla semínka plevelů.

Bramborový záhon z trávy

Tip, jak záhon nemusíte zakládat, a přesto vznikne bramborové políčko. Posekejte vybrané místo trávníku a položte na něj do řádek brambory (spon asi 25 cm). Nakopčete na ně trávu ze sekačky. O trávu z mnoha dalších sekání tak máte postaráno, protože ji můžete pořád přidávat; nad bramborovými bulvami by mělo být až půl metru. Prolijeme a čekáme, u této metody se uvádí, že se rostlinky objeví nad hromádkami trávy za šest týdnů, ale může to být i za týdnů deset či jedenáct. Brambory však určitě nakonec vyrostou. Pak už je jen kropíme a stříkáme proti škůdcům. Na podzim trávu rozhrneme a sklízíme úrodu.

TIP

Delší pokosenou trávu ze zahradní louky usušíme a seno můžeme věnovat sousedovi, který chová králíky. Trávu si může odvézt a sušit na své zahradě. Seno jako krmivo také jistě přivítá stanice mladých přírodovědců nebo nějaký zookoutek.