Vybavení dětského pokoje se řídí několika pravidly. V každém případě zde musí být postel se správně zvolenou matrací pro kvalitní spánek, psací stůl na učení i hraní, úložné prostory a (pokud to prostor dovolí) není na škodu vytvořit v pokojíčku také odpočinkovou zónu oddělenou od pracovního místa.

DALŠÍ ČLÁNKY:

Tyto zásady platí pro pokojíčky určené dětem předškolního věku, ale i pokoj dospívajících dětí by se jimi měl řídit. S přibývajícím věkem našich ratolestí je ovšem nutné přistoupit k jistým úpravám. Ačkoliv se základní prvky v pokoji nemění, od určitého věku by děti měly dostat více prostoru k uspořádání svého pokojíčku podle vlastních představ. Děti v pubertě by měly cítit, že ve svém pokoji mají soukromí a že se zkrátka jedná o jejich vlastní území.

Každé dítě je jiné a má také jiné zájmy a odlišný vkus. Dospívajícímu fotbalistovi bude vyhovovat dostatek úložných prostor pro sportovní vybavení, budoucí programátor zase spíš ocení velký psací stůl, kam se mu pohodlně vejde veškeré podstatné počítačové vybavení, a pohodlnou kancelářskou židli.

Několik tipů:

  • Pokojíček by měl mít všechny základní zóny: úložný prostor, pracovní kout, místo pro hraní nebo relaxaci a klidné místo na spánek
  • Nesmí chybět dostatečné osvětlení – centrální světlo i doplňková světla u psacího stolu nebo vedle postele
  • Nezapomínejte na barvy, i chlapecký pokoj může být útulný a příjemný
  • Zvolte několik solitérů, které si váš dospívající chlapec bude moci upravit čistě podle svého vkusu nebo podle momentální nálady
  • Nekritizujte, když se na zdi objeví plakát z jeho oblíbeného fantasy filmu nebo počítačové hry