Zeptáte-li se architekta, do jakých barev ladit interiér, pak vám poradí, abyste zvolili neutrální základ a ten doladili vhodnými textiliemi. Jakými? Současný módní diktát naštěstí není striktní, a tak si každý rozhodně přijde na své.

Není určen jeden směr, který by opakovali a aplikovali všichni, mohli bychom je rozdělit na několik částí – chladné, lesklé povrchy a metalické prvky patří do vizionářské skupiny, tmavé a mystické barvy řadíme mezi magické, vždy oblíbené přírodní odstíny jsou ve skupině natural a stále se opakující sixties, kam patří i neonové barvy a potisky písmen, spadají pak do sekce vibrant.

Do detailu

Vzory látek stále vycházejí ze stejných motivů, nejčastěji z geometrických a květinových, které jsou na látku aplikovány v různých podobách. Hlavním motivem už není samotný květ, ale i jeho okolní zeleň, ať už to jsou drobné lístky, dlouhé trávy, nebo liány. Právě ty se stávají ústřední a strhávají na sebe pozornost.

Novinkou u dekorativních látek je 3D rozměr, objevuje se mačkaný, síťový nebo trhaný efekt. Plastičnost materiálu je neotřelá, podobně jako kombinace několika textur. Právě díky jejich použití se totiž zaručeně vyhneme fádnímu vzhledu interiéru.

Obecně platí, že bychom měli aplikovat různě velké vzory, důležité je také volit dostatečný rozestup mezi velikostmi. Tehdy se nemusíme bát kombinovat i zdánlivě neslučitelné vzory, například květiny a kruhy. Podobně bychom měli postupovat i v míšení těžkých a lehkých materiálů. Je nasnadě, že místnost vyzdobená pouze těžkými látkami nebude působit vzdušným dojmem, a naopak tam, kde zvolíme jen voály, bude chybět určitý punc důstojnosti.

Triky:

  • Vodorovné pruhy místnost opticky snižují
  • Vertikální pruhy pocitově zeštíhlí a zvýší okno
  • Velký vzor na závěsech nevynikne na malém okně
  • Opticky upravíme proporce okna: vhodnou šířkou a délkou závěsu, velikostí garnýže, umístěním závěsné konstrukce
  • Malá okna zvětšíme, použijeme-li lehké jednobarevné materiály nebo látky s drobným vzorem
  • Umístíme-li závěsný mechanismus cca 15 cm nad rám okna, prodloužíme nízké okno

Nepodcenit barevnost

Samostatnou kapitolou je výběr barevnosti textilie. Řídíme se celkovým pojetím interiéru, které dolaďujeme právě zvolenými textiliemi. V současné době hraje prim sytě fialová a modrá ve všech svých odstínech, kam patří i tyrkysová, modrofialová a petrolejová. Přetrvává zlatá a samozřejmě klasická bílo-černá kombinace a neutrální šedá.

Celkovou harmonii prostoru docílíte kombinací tón v tónu (černá/šedá) anebo kontrastů, ať už jsou to zemité odstíny doplněné zelenou až žlutou (v odstínu dijonské hořčice) barvou, či klasické kombinace doplňkových barev (modrá/žlutá, oranžová/červená). Barevné ladění interiéru nenecháváme náhodě, každý odstín totiž dokáže změnit vzhled místnosti a ovlivnit naši náladu. Při výběru se řídíme celkovým zařízením místnosti, orientací a počtem oken a samozřejmě bereme v úvahu estetické cítění. Teplé odstíny místnost proteplí, jsou proto vhodné na severní stranu, pokojům na jih nevadí studenější barvy.

Potahy sedacích souprav:

  • Látky jsou nabízeny v různých kvalitách, některé potahy jsou snímatelné
  • Cena koženého potahu je dána kvalitou kůže, ta je vždy pouze jednobarevná
  • Alcantara je syntetický materiál napodobující semiš, je jednobarevná a vysoce odolná

Tip na závěr

Nejkvalitnější látky se vyznačují vysokou trvanlivostí a stálostí barev, což oceníme zejména po několika letech používání. Při koupi bychom proto měli brát v úvahu kvalitu materiálu, která se sice promítne i do ceny, avšak s ohledem na budoucnost berme tuto investici jako výhodnou. Ať už nakonec zvolíme přírodní materiál, nebo složený, vždycky prověřme jeho údržbu. Ideální jsou látky, které lze prát doma v pračce a snadno se žehlí. Berme v potaz také účel, ke kterému budou sloužit. Závěs či záclona nejsou výrazně zatěžovány a slouží zejména k dekoraci interiéru, vybíráme-li potahovou látku pro sedací nábytek, pak volme pevný materiál, aby vydržel co nejdéle časté používání. Pro snadnější údržbu dokonce existují látky, které jsou povrchově chráněny, takže se do nich nečistota nevsákne a lze snadno odejmout.