S rosením oken, tedy kondenzací vzdušné vlhkosti na skle, se setkáváme nejen u starých domů, ale i u rekonstrukcí či novostaveb. Dochází k němu obvykle v případě, že je venku chladný a současně také vlhký vzduch, který ochlazuje okenní rámy a zasklení, na kterých pak při kontaktu s teplým vnitřním vzduchem o vysoké vlhkosti dochází k orosení, tedy kondenzaci. Konkrétně se tak děje při poklesu venkovních teplot na úroveň kolem bodu mrazu. Jestliže se kondenzovaná vlhkost během asi deseti minut samovolně neodpaří, je nutné hledat důvod tohoto stavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

První zkoumanou příčinou bývá zpravidla příliš vysoká vlhkost vzduchu v interiéru, přičemž platí, že čím nižší je teplota vzduchu, tím dříve dojde ke kondenzaci vzdušné vlhkosti. Relativní vlhkost vzduchu v interiéru ovlivňuje nejen pobyt osob, a tedy dýchání, pocení a podobně, ale i činnosti, související s bydlením – vaření, sušení prádla, žehlení, mytí, určitý vliv má i množství květin. Na osobu může jít až o 3 l vlhkosti. Základním opatřením je tedy zajištění pravidelného a dostatečného větrání, které zabraňuje nejen vzniku vysoké vlhkosti, ale následně i plísní.

Nová okna bývají mnohem těsnější než ta původní, a tak i když zůstává vlhkost v interiéru v průběhu doby přibližně stejná, rosení oken se při jejich výměně za nová zvýší. Prvotním důvodem může být nedostatečné běžné větrání, které je nezbytné. V případě nových oken pro větrání platí, že bychom měli větrat krátce a intenzivně několikrát denně, v kuchyni a koupelně je třeba větrat více. Případně je možné zajistit samostatné nucené větrání nebo integrované do rámů oken. Jestliže je běžné větrání zajištěno, je příčinou rosení oken jejich nekvalitní konstrukce, v případě novostaveb či rekonstrukcí pak nekvalitně provedená stavba nebo její část. A někdy mohou všechny zmíněné aspekty působit současně.

Příště: Další příčiny rosení oken