V kuchyni máme hned několik možností jak uspořádat její půdorysné řešení. Při uspořádání se hledí na velikost místnosti, počet osob, které budou kuchyni využívat a také na umístění instalačních bodů, jako je odtah digestoře nebo odpad a rozmístění technologických prvků. Racionální seřazení pracovních zón vychází z postupu přípravy jídla. Nejpohodlnější je, když budou jednotlivé zóny – přípravné plochy, varné a mycí centrum, co nejblíže u sebe. Celkové uspořádání by mělo odpovídat jednotlivým činnostem tak, jak na sebe navazují. Musíme si uvědomit, že potraviny je třeba přinést, zpracovat, uvařit a hotové jídlo donést na stůl, po jídle nádobí odnést, umýt a uložit. Neboť pokud si neuvědomíme takto logický postup, naše kuchyně bude nepraktická a my se příliš naběháme. Dobré je proto zauvažovat, zda bude lepší sestavit kuchyňskou linku jako rohovou či rovnoběžnou. Nejlépe si pomůžeme tak, když budeme uvažovat geometricky. Což znamená, že veškeré zóny vaření, mytí a lednička by se měly nacházet ve vrcholech trojúhelníku o obvodu nejméně 300 a nejvíce 360cm. Při menším obvodu stoupá nebezpečí úrazů spadajících na vrub nedostatku místa a omezené volnosti pohybu a naopak při větších vzdálenostech se zase zvyšuje riziko úrazu dané tím, že mezi jednotlivými centry stále něco přenášíme. Jako minimální průchozí šířka se obvykle uvádí 120 cm. Z toho je zřejmé, že nejlépe z různých variant vychází uspořádání kuchyně do rohu. Neboť pak jsou dráhy křižující kuchyň poměrně krátké a tudíž i téměř bez překážek. Samozřejmě i v rohové kuchyni je možné si přidělat práci pokud od sebe rozmístíme daleko sporák, dřez a ledničku. Logické je, když na jednom konci probíhá příprava a postupně se s jednotlivými činnostmi přesouváme na druhý konec k servírování. Zvolíme-li rozmístění kuchyně do dvou rovnoběžných částí proti sobě, je pracovní trojúhelník dost úzký a těsný, rozšíření průchozího prostoru zase neprakticky zvětší vzdálenost jednotlivých center. Výhodné je umístit na jednu stranu dřez a sporák s pracovní plochou, na druhou stranu pracovní a skladovací prostor. Půdorys ve tvaru písmene U, kdy sestava sleduje obvod místnosti, nabízí dostatek prostoru pro spotřebiče a úložné skříňky, ale také dost dlouhé dráhy mezi vrcholy trojúhelníku, v takovém uspořádání si pořádně zatrénujeme. Mezi výhody patří, že je pro všechny činnosti dostatek místa a bez problémů mohou plynule navazovat – od skladování potravin přes jejich přípravu, vaření a servírování. Můžeme se setkat i z řešením ve tvaru písmene G, zde platí pravidlo, že vnitřního místa nesmí být ani málo, ani moc. Pokud budeme mít lineárně uspořádanou kuchyňskou linku, pak se nějakým pomyslným trojúhelníkem zabývat nemusíme, postačí jen myslet na to, že kolem varné zóny a dřezu budeme potřebovat místo na odkládání. Jednotlivé zóny jsou řazeny za sebou, což usnadňuje instalaci, a navíc je tato sestava nejméně náročná na zastavěnou plochu. V současné době je módní kuchyně s varným ostrůvkem připomínající profesionální kuchyně. Taková kuchyň vypadá elegantně a efektivně, ale je však třeba počítat s dostatečnou pracovní plochou kolem sporáku i s tím, že budeme dost často přenášet hrnce. Je sice pravdou, že dostatek místa v kuchyňském prostoru svádí k rozmachu, ale i přesto je účelnější volit pracovní prostor sevřenější, tedy příliš od sebe nevzdalovat jednotlivé pracovní zóny. No a ty zbývající místečka můžeme využít k velkorysejšímu zařízení jídelny. Máme-li pro kuchyň vyhrazeno skutečně jen pár metrů čtverečních, nesmíme při jejím uspořádání zapomínat na to, aby se dali jednotlivé dvířka dobře otvírat. Musíme si uvědomit, že místo pod oknem nemusí být zrovna vhodným místem pro dřez. Může se nám totiž stát, že okno kvůli baterii nepůjde otevřít. Existují však baterie sklápěcí a ponorné, ale s těmi je třeba počítat již od začátku. Také nás může potrápit křídlo dveří, které bude narážet do dvířek nábytku, protože se budou otvírat proti sobě, nebo zásuvková skříňka postavená v pravém úhlu ke sporáku, jehož knoflíky vadí při vysouvání zásuvky. A ani v malé kuchyni by neměl scházet malý jídelní stolek, který lze nahradit výsuvnou, sklopnou či otočnou pracovní deskou. Osvědčená je barová židle, která vybízí k posezení jak při práci tak při snídani.