Pokud se chystáme k výběru dřezu právě a jedině pro naši kuchyň, tak se určitě budeme snažit ho vybírat svědomitě. Vybírat ho budeme především podle velikosti skříňky jejíž součástí se posléze stane. Standardní a nejlépe vyhovující jsou skříňky široké 60 cm, ale k dostání jsou i dřezy, kterým budou svědčit skříně od 30 do 100 cm a také typy určené do rohových skříněk. Pokud již víme, že naše kuchyň nebude postrádat myčku na nádobí, nebude nutné volit a následovně instalovat velký dvoudřez, zajisté postačí jednodušší provedení. Dřezy jsou dnes vyráběny z různých materiálů, ale nevíce obliby si získal nerez, který je odolnější proti odštípnutí nebo poškrábání. Nerez je také mnohem hygieničtější než různé smaltované plechy. Jedinou nevýhodou jsou mapky, které na něm zůstávají po kapkách vody, jestliže se hned a pečlivě nesetřou. Rozšířila se i barevná škála dřezů díky novým materiálům. Dnes tedy není velkým problémem si zvolit dle našeho gusta, ať jde o barvu nebo o tvar. Základem těchto materiálů je drcená žula nebo křemen spojený akrylátovou pryskyřicí. Dřezy vyrobené z tohoto materiálu se vyznačují odolností vůči vysokým teplotám, až 230 stupňů Celsia, pevností, dobrou tvárností a umožňující bezešvé spojování i libovolnou barevnost. Podobné vlastnosti mají materiály na bázi umělých hmot, například termoplastický polyester silduran, rozdílem je cena, která je u nich nižší. Dnes dřezům nechybí ani praktické doplňky, jako jsou košíky, prkénka na krájení, odkapávače, dávkovače saponátu, excentrické ovládání výpustí a podobné věci. Na trhu jsou k vidění dřezy zápustné, samonosné, pod a nad deskou, v různých hloubkách, tvarech, velikostech až se nám může při výběru zatočit hlava a nejsme si jisti, že ten který si pořídíme bude tím pravým a vyhovujícím našim potřebám. Pokud si však zachováme chladnou hlavu a nedáme na první pohled, určitě dřez, který nakonec vybereme bude tím pravým. Rozhodně bychom ho neměli soudit podle povrchového vzhledu, ale především podle toho co se skrývá pod krásnou slupkou. Rozhodně se vyplatí dřez pořádně prozkoumat a ohmatat, pokusit se zjistit jeho pevnost (nejlépe u odtokového otvoru) a mít na paměti, že dřez vyrobený z kovu tenčího než 0,8 mm nebude příliš kvalitním.