Chcete mít kuchyni, o jaké se vám ještě před pár lety mohlo jen zdát? Nadělte si ji pod stromeček, ještě se to dá stihnout. Dodací lhůty kuchyní na míru bývají od tří týdnů, složitější a originálnější zakázky samozřejmě trvají déle. Pokud naši dobře míněnou radu vezmete vážně, čtěte dál.

Pod stromečkem posledních Vánoc starého tisíciletí by měla být zabalená kuchyň odpovídající stupni vyspělosti naší civilizace. Proč byste si za dva roky měli lámat hlavu, jak doplnit vybavení o další věci, když už dnes můžete mít všechno promyšlené, na centimetr vypočítané, dokonale omyvatelné, hygienické, maximálně úsporné, dlouhodobě funkční, krásné a k tomu ještě nadčasové?

Zapomeňte na pravidelný měsíční cyklus - výplata, honoráře, prázdné lahve a čtěte dál. Vy, kteří opravdu chcete mít to nejmodernější, co je na našem trhu – dnes již srovnatelném se světem – k dostání. Čtěte i vy, kteří doufáte, že poctivou prací a skromným živobytím jednou našetříte na dům a luxusní zařízení, čtěte i vy, kterým to je zatím jedno, protože po příchodu z práce vytáhnete poslední trojúhelníček sýra ze smutné lednice a jdete spát…

Materiály Masivní dřevo se většině výrobců zdá už příliš problematické. Vždyť jeho náhrada – lamino, se dokáže tvářit tak dokonale, a navíc má ideální vlastnosti, dá se říci, že masiv nejen že je výhradou movitých, ale začíná být spíš výjimkou. Špičkové zahraniční firmy (např. Bulthaup, zastupuje Sirius design) nabízejí kuchyňské sestavy v desítkách různých barev dýh. Ojedinělost nabídky je nejen v precizním zpracování desek a v kombinaci lamina s hliníkem nebo nerezem (například na hranách) v různých povrchových úpravách. Každá kuchyň má povrchovou úpravu z dýhy jednoho stromu, každé prkénko očíslované a zaevidované, takže když je potřeba ke kuchyni nějaká dvířka přidat nebo vyměnit, ve firemních skladech se prostě najde vaše dýha a kuchyň se doladí tak, že se nic nepozná.

Postformingové desky se zaoblenými hranami jsou další dobrou náhradou masivního dřeva – z lamino desek tak rychle mizí nažehlovací hrany, které někdy držely, někdy ne a byly citlivé na zatékání vody. Pracovní desky s kompaktním povrchem jsou cenově dostupné každému a dají se koupit ve všech specializovaných obchodech.

Corian je poměrně novým, speciálním materiálem, který se z povrchů pracovních desek postupně přesouvá dále do interiéru. Protože je dokonale bezespárý a dá se libovolně tvarovat, vyhovuje nejen kolem sporáku nebo dřezu. Koneckonců, když z něho máte i dřezové vaničky (dvoudřez vyjde zhruba na 50000 Kč), vaše mycí centrum je dokonale hygienické a estetické. V poslední době se z corianu navrhují i jednotlivé nábytkové solitéry, nebo dokonce celé – a pochopitelně extravagantní tak, jak materiál dovoluje – kuchyňské bloky.

Italské kuchyně přicházejí s nově řešenými digestořemi, které už nehrozí proražením čela, jsou ergonomicky tvarované a navíc krásné. Výpary nasávají ze strany, shora až v bezpečné vzdálenosti od hlavy.

Místo skla se začínají i v kuchyních – kde také jinde – uplatňovat plasty. V zářivých transparentních barvách, ve velkých blocích, razantně až neomaleně vstupují do našich domovů a usazují se na nekonečná léta, protože jsou ve své podstatě nezničitelné.

Vybavení Co všechno dokážou současné elektrospotřebiče? Sporáky a varné desky s elektronickými senzory, kombinované elektrické plotýnky s plynovým hořákem a lávovým grilem, můžete si vymýšlet ještě dál, ale pamatujte, že vaše úspory jsou zřejmě omezenější než fantazie současných vývojových středisek. Kávovar a fritézu můžete mít vestavěné do kuchyňské desky a do horkovzdušné kombinované trouby si nezapomeňte koupit dokonalé pekáče s neporézním povrchem (prodává Interiér Čáp, Budějovická, okolo 2000 Kč), který byl vyvinut původně pro kosmické přístroje a dnes se v něm pečou buchty bez tuku.

Dřezové baterie mají výsuvnou sprchu, ale i samy se mohou vysouvat nebo zasouvat podle potřeby. Kromě dřezů a odkapávačů se objevuje speciální mřížka na zadním okraji pracovní desky, kam se dávají odkapávat drobné kusy nádobí a voda z nich stéká do kanálku napojeného přímo na odpadní potrubí.

Zásuvky současných kuchyní jsou velké a hluboké, mají speciální panty a unesou až šedesát kg, v jedné tedy schováte kompletní vánoční servis, ve druhé veškeré nádobí a víc jich není třeba… ale vážně. Pokud nešetříte na projektu a sestavě, nešetřete ani na vybavení, určitě se vám to vyplatí. Kvalitní značkové kuchyně nabízejí kompletní dodávku vybavení z předmětů, které kvalitou i designem ladí k vaší konkrétní kuchyni. Firma za vás vyřeší i takové detaily, jako je počet talířů, hrnců, pokliček a příborů, kolik potřebujete otvíráků a kam je přesně uložíte. Speciálně navržené zásuvky mají pro každý předmět vlastní místo. Není to zbytečný luxus, i když s českou tradicí štrachání v bezedné zásuvce se budeme jen neradi loučit. Prostě přestává být doba chaosu, každá věc má mít své místo a s ničím navíc se nepočítá. Můžeme poopravit oblíbené rčení „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“. Nejste ani tak bohatí, abyste doma mohli mít zbytečnosti.

Ještě něco patří do nadčasových kuchyní: promyšlené odpadové hospodářství. Drtičům odpadků a speciálním kuchyňským kontejnerům na tříděný odpad jsme se věnovali nedávno (Jídlo a nápoje: Drtič). Připomínáme je jen proto, že ani vy byste na tento zdánlivý detail neměli při plánování své kuchyně třetího tisíciletí zapomenout. -OS-