Nemáte čas na nějakou velkou výrobu vánočních doplňků a přesto byste chtěli mít o svátky doma něco originálního? Nezoufejte – stačí když cestou z práce koupíte pár maličkostí jako je třeba široká taftová mašle, úzká červená stužka, dva balíčky celé skořice, pomeranče… Nejrychleji vyrobený svícen Je úplně jednoduchý, velmi působivý a potvrzuje známou pravdu, že v jednoduchosti je krása. Chce to jenom nápad. Tak tedy: možná máte doma krabici červených svíček a nikdy nevíte, co s nimi – do svícnu nepasují, nikdy nestihnete vyrobit parádní adventní věnec nebo složitý svícen. Udělejte následující: asi deset až dvanáct svíček kolem 10-15 cm dlouhých a asi dva cm tlustých pevně převažte širokou mašlí. To je všechno. Použijte buď stejnou nebo kontrastní barvu – na stole přímo zazáří červené svíčky převázané červenou mašlí, rustikálněji bude působit svícen z přírodních medových svíček omotaných několikanásobně provázkem, za který případně můžeme vložit smrkovou nebo šípkovou větvičku. Díky množství k sobě připoutaných svíček stojí svícen sám. Světla je od něj spousta, ale také skapávajícího vosku – proto ho nezapomeneme podložit miskou – nejlépe dřevěnou nebo kameninovou. Skořicový svícen Libovolnou silnější svíčku, třeba takovou, jejíž barva už se nám nelíbí nebo nehodí, kolem dokola obalíme dlouhými kousky skořice – měly by být dlouhé jako je výška svíčky, aby ji celou přikryly. Kousky skořice klademe těsně jeden vedle druhého, dobře to vypadá na hranaté svíčce. Asi uprostřed potom svíčku ovážeme stužkou nebo provázkem. Zbytek skořice se hodí do svařeného vína – vypít si ho můžeme pak třeba u této rozsvícené svíčky, jejíž skořicová vůně přidá vínu na chuti a nám na dobré atmosféře. Svícen obráceně Svíčku někdy stavíme do misky zaplněné šištičkami, jehličím, ořechy a podobně. Zkusme jednou skleněnou misku obrátit a tento vzniklý skleněný prostor vyplnit. Naplněnou misku dáme (nejlépe přilepíme voskem) dnem vzhůru na plochý keramický kulatý tácek a na obrácené dno naaranžujeme svíčku. Něco na stromeček… Stromeček nepřeplácáváme množstvím barev ani tvarů ani rozdílným materiálem, který spolu neladí. Dobré je si zvolit jednu barvu, nebo barvu základní a doplňkovou. Barevnému ladění přizpůsobíme také stužky, kterými ozdoby na větvičky vážeme. Úplně nejlevnější ozdoby Pro ty, které zaujme informace, že k výrobě těchto papírových ozdůbek nepotřebujete NIC a je to HNED. Navíc nejsou zase až tak úplně k zahození. Pamatujete si ze školy na výrobu papírových vystřihovaných deček? Překládáme papír a následně ho prostříháváme – potom se papír rozloží a je tady jakoby krajková papírová dečka s dírkovaným vzorem. Na ozdoby vezmeme papírky kulaté a v tom je celý vtip. Kruh skládáme napůl, na čtvrt a dále, jak to jde, nůžky vezmeme co nejmenší a dáme-li si záležet, za chvíli vyrobíme spoustu krásných sněhových vloček, které pověsíme nebo jen tak poházíme na větvičky vánočního stromečku. Nejlepší jsou vločky čistě bílé, doplnit je můžeme třeba něčím červeným, jako minijablíčky zavěšenými na červených stužkách, nebo jenom spoustou jednoduchých mašliček uvázanými z úzké stužky. Co nejmenší skleněné ozdůbky Nechceme-li se úplně vzdát barevných klasických skleněných koulí, zkusme tentokrát experimentovat s velikostí – nakupme baňky co nejmenší - nejmrňavější, které seženeme. Chce to samozřejmě stromeček menšího vzrůstu, jinak by ozdoby zanikly, nebo bychom jich museli mít obrovské množství. Nejlepší bude malý velmi hustý smrček, třeba ten zasazený v kontejneru. Barvy volíme mícháme maximálně tři, ale pěkný je stromek jen v jedné barvě, ke které nemusíme kromě svíček nic přidávat; stromek bude vypadat velmi slavnostně jen díky lesku maličkých baněk a světla svíček. Ovocný stromeček Tenhle stromek bude samá kolečka – jablečná a pomerančová. Pomeranče nakrájíme na tenounké (4 mm) plátky, necháme je pomaličku seschnout v troubě nebo v sušičce ovoce – budou barevnější. Totéž uděláme s kulatými plátky jablek. Ozdoby budou sušené, pokud máme čas a trpělivost, můžeme je vyrobit i kandované. Ovocná kolečka vážeme na větvičky jemným provázkem nebo slámou. Doplnit můžeme sušenými trsy jeřabin, pokud se nám je podařilo od podzimu dobře usušit a uchovat. www.kuchyne.cz -ag-