Stůl patří k základnímu vybavení každé domácnosti. Slouží k různým účelům a podle toho, k jaké činnosti ho využíváme, ho pojmenováváme a také umisťujeme do příslušné místnosti. Existuje mnoho druhů, mezi první, které si většina z nás pořizuje patří jídelní, odkládací a servírovací. Jídelní stůl V dřívějších dobách se u jídelního stolu scházela celá rodina. Sloužil tedy nejen pro stolování, ale tvořil jakýsi spojovací prvek rodiny. S bouřlivou výstavbou panelových domů, byl osud jídelních stolů zpečetěn. Většinou zůstal v kuchyni stolek, ke kterému se občas nevešla ani celá rodina a jídelny z bytů vymizely úplně. Naštěstí se dnes jídelní stůl vrací zpět do domácností. Není to proto, že by obytné plochy byly větší, ale lidé více pociťují důležitost společného stolování a to nejen při slavnostních příležitostech, ale i během všedních dnů, či při příchodu návštěvy, hře s dětmi apod. Při výběru se v první řadě řídíme tvarem a velikostí. Vše záleží na počtu osob v domácnosti a prostorových možnostech. Počítejme s tím, že člověk potřebuje nejméně 45 centimetrů délky stolu, aby se mohl pohodlně najíst. Deska může být kulatá, oválná, čtvercová či obdélníková. Výhodná je varianta, kdy můžeme stůl rozložit. Znamená to, že stůl používáme v základní velikosti a pokud potřebujeme můžeme ho doplnit přídavnou deskou, která zvyšuje počet míst. Umístění jídelního stolu je velmi důležité z praktického hlediska. Buď je přímo v kuchyni, nebo rodina zasedá u stolu v jídelně. Pamatovat bychom měli na to, že ideální vzdálenost židle od okolního nábytku je nejméně 70 centimetrů. Odkládací stolky Většinou známe tento typ pod názvem konferenční. Je docela záhadou, proč se mu tak říká. Lidé totiž u něj nekonferují ani nebesedují, ale přechodně na něj odkládají různé předměty. Zpravidla tvoří předěl mezi sedacím a televizním prostorem, přičemž jeho výška by měla odpovídat sedacímu nábytku, který budeme u něj používat. Při výběru bychom měli vedle vzhledu pamatovat i na praktickou stránku. Protože neslouží jako jídelní (tudíž se nesedí přímo u něj), může se místo pod horní deskou využít na další odkládací a úložný prostor. Vhod přijdou zásuvky či další přídavné prvky. Velikost i tvar se řídí okolním zařízením. Servírovací stolky Název sám vypovídá o jejich funkci. Tento typ stolku slouží k závěrečné přípravě jídel před servírováním. A nejen to, můžeme ho také využít k převážení pokrmů. Poslouží nám při stolování, kdy se na něj odkládají věci, které momentálně na jídelním stole nepotřebujeme, nebo jako pomocný odkládací stolek v kuchyni. Kromě horní odkládací desky má většinou ještě jednu či více odkládacích ploch, některé typy jsou vybavené zásuvkami či speciálními držáky na láhve. Horní deska bývá dvojitá, nebo vyjmutelná a pak slouží jako podnos. Ať si chceme vybrat kterýkoli typ z uvedených stolů, máme možnost širokého výběru. Vždy záleží na interiéru, do kterého má stůl přijít, na prostorových možnostech a na praktickém hledisku. Vedle tvaru hraje velmi důležitou roli materiál, ze kterého je stůl vyrobený. Dříve bylo hlavním materiálem dřevo. Přestože je stále vyhledávané, módní je dnes sklo a kov. V konečném důsledku to pak jsou kombinace všech materiálů, které často i díky designu vytváří ze stolku hotové umělecké dílo. -ram-