Aby se naše kuchyně nestala životu nebezpečnou je třeba ji udržovat v pořádku a hlavně v čistotě. Jde totiž o místo, které když se nechá bez potřebné péče, začnou ho rychle osidlovat nejrůznější mikroorganismy a plísně. Proto je třeba neustále udržovat kuchyni v úzkostlivém pořádku, aby se nestala našemu zdraví nebezpečnou. Nejvíce pozornosti bychom v kuchyni měli věnovat zařízením jako je lednice, linka, dřez, spíž, nádobí a samozřejmě odpadkový koš, podléhající nátlaku mikroorganizmům a plísním nejsnadněji. Potraviny v lednici Přestože se může zdát, že jsou potraviny uložené v lednici mimo nebezpečí, pak je to skutečně jen zdání. Je ale pravdou, že správné uložení potravin do lednice hraje důležitou roli. Rozhodně nejsou potraviny v lednici dobře uloženy, když například krev syrového masa kape na okolní potraviny. Krev totiž jiné jídlo kontaminuje a nás pak mohou čekat nepříjemné zdravotní problémy. Proto je dobré obsah ledničky uspořádat podle druhů surovin a ty také patřičně před jiným druhem potravin zabezpečit. Například zrající sýry či ryby neprodyšně uzavřít, čerstvou zeleninu neskladovat v lednici v igelitových pytlících, neboť tak nám zakrátko zplesniví. Je třeba si také uvědomit, že většina potravinářských produktů je citlivá na působení kyslíku, teplot vyšších než 4,4 stupně Celsia, na účinky světla, vlhkosti, kovů a samozřejmě nejrůznějších mikroorganismů. Budeme-li tedy potraviny nevhodně skladovat mohou se chuťové i výživové vlastnosti potravin značně zhoršit. Při skladování potravin platí především pravidlo - čím méně zásob, tím větší přehled o jejich kvalitě. Pozor na dřevěná prkénka Dřevěné prkénko je další záludností na kterou bychom si měli dávat pozor. Takové prkénko je pórovité a tudíž se nikdy neumyje dokonale. Přitom se při přípravě syrového masa na něm zachytávají bakterie (salmonela či stafylokok). Zatímco nůž po přípravě syrového masa snadno omyjeme a zbavíme bakterií v dřevěném prkénku často i po umytí zůstanou. Z tohoto důvodu se doporučují prkénka platová, mramorová nebo sklokeramická. Pokud však nejsme ochotni měnit dřevěná prkénka za lépe omyvatelná, měli bychom mít alespoň zvláštní prkénko na krájení masa a zeleniny - vyhnout se tzv. universálnímu prkénku na všechno. Důležité drobnosti Značnou pozornost musíme v kuchyni věnovat i zdánlivým detailům jako je třeba kuchyňská houba, která by se měla každých pár dní v myčce nebo ručně proprat. Rovněž je třeba často měnit a prát utěrku, kterou pereme v pračce při vyšších teplotách. Vymývat je nutné i odpadkový koš po každém vynesení, aby se odstranila veškerá zbylá špína. Jednou za čas je třeba pročistit výlevku, kde se usazují kaly na kterých rovněž rostou mikroorganismy. Čisticí přípravky K udržení čisté a zdravotně nezávadné kuchyně není třeba velkého množství dezinfekčních prostředků. Spíše bychom s takovými agresivními látkami měli šetřit, protože daleko účinnější je důkladné mechanické čištění a mytí, neboť v každém běžném saponátu je přidána i nějaká ta dezinfekční složka.