Stůl má v našem životě významné postavení, několik rolí a také symbolických významů. To, že většinou stojí v kuchyni, souvisí s podvědomou touhou člověka po teple rodinného krbu, po jistotě, prostě pevném bodě ve vesmíru. Kuchyni, ve které stůl není, bychom hledali jen stěží. I v malých kuchyňských koutech určitě najdeme alespoň jeden malý – ať už pro příležitostné práce, nebo stolování.

Velký stůl, velké pohodlí Velký stůl v kuchyni znamená, že se kolem něho sesedáme nejen při rychlých nebo příležitostných snídaních, svačinách nebo večeřích. Velký stůl přijímá rodinu v celé její pospolitosti, každý den. Co na tom, že teplo rodinného krbu sálá z elektrické trouby… Kuchyň spojená s jídelnou je pro hospodyně pohodlnější, protože nemusí při servírování překonávat dlouhé trasy, má přehled o ostatních členech rodiny a běžné provozní nebo školní záležitosti může řešit právě u tohoto stolu a to i při vaření. Nevýhodou je pracovní prostředí, které často atmosféru rodinných sešlostí nutně dotváří: hromady špinavého nádobí, zbytky od oběda, nepořádek na pracovní desce i na zemi… Ten, kdo má velký stůl v kuchyni a ještě jeden velký stůl v samostatné jídelně nebo v obývacím pokoji, je na tom podstatně lépe.

Nároky flexibilní rodiny, která se rozrůstá i zmenšuje, zve hosty a nebo má děti přes týden pryč, dokonale uspokojují stoly rozkládací. Mohou být kruhové i obdélníkové nebo čtvercové, rozkládají se vsunutím dalšího středního dílu nebo vyklápěním postranic a mají obrovskou výhodu – jako malé zbytečně nepřekážejí a jako velké nabídnou maximální pohodlí.

Malý stůl, více místa Tam, kde je málo lidí, stačí malý stůl. Také tam, kde je málo místa, musí stačit. Ale někde se dá ušetřit: v úzkých kuchyních stůl může nahradit snížený barový pult, praktická je sklápěcí půlkruhová deska rovnou stranou připevněná ke stěně. Nezapomeňte, že kulatý stůl paradoxně zabere víc místa než hranatý a důležité je i si uvědomit, že bychom měli počítat s rozměrem 60 cm od stolu, které stačí pro pohodlné usednutí a také vstávání ze židle. Pokud šetříme každý centimetr místa, využíváme určitě stůl nejen pro stolování. Pak je praktickým řešením horní deska z lamina nebo stejného materiálu, jako je na pracovní ploše kuchyňské sestavy (corian, žula, keramický obklad…) Deska se snadno udržuje v čistotě, dobře ladí s ostatním zařízením v kuchyni a ubrusy si můžeme ušetřit jen pro sváteční příležitost.

Ještě menší, ale šikovný Nejmenší typy stolů můžeme najít právě v těch největších kuchyních. Jde o malé příruční stolky, které využíváme jako doplňkové při práci. V moderních italských kuchyních jsou mobilní nízké stolky na kolečkách s hladkou pracovní deskou dokonce součástí vybavení kuchyně, Interiéry Florida jeden prodávají za cenu 10000 Kč, ale sestavit si můžete i levnější variantu, která se do vaší kuchyně hodí lépe: na dřevěné desce opatřené kolečky stojí zády k sobě stejné skříňky, které máte pověšené nad pracovní linkou v kuchyni. Přes ně je položena a připevněna pracovní deska. Po stranách skříněk mohou být upevněny věšáčky na utěrky nebo kuchyňské náčiní…

Dalším praktickým pomocníkem může být jen výsuvná pracovní deska, která odpočívá ukrytá a na očích ji máme opravdu jen tehdy, když je třeba. Nábytkové studio PIGMAY například nabízí stolek na kloubovém mechanismu, který je upevněn pod kuchyňskou deskou a když se vysune, je stabilizován sklápěcí kovovou nohou na kolečku opatřeném brzdičkou. Může se tedy nejen vysunovat a zasunovat, ale i měnit polohy při práci tak, jak je třeba. -OS-