K základnímu vybavení každé domácnosti patří bezesporu židle. Můžeme ji ve svých obydlích najít na různých místech, v kuchyni, v pracovně či zahradě atd. A podle toho můžeme rozdělit židle na pracovní, kuchyňské, zahradní a pak speciální např. dětské. Přestože typů židlí je mnoho, slyšíme-li slovo „židle“ vybavíme si zpravidla tu ke kuchyňskému stolu, která čas od času zastupuje i většinu výše jmenovaných. Jaká by tedy měla být? Se židlí je to podobné jako s obuví, ne každá, každému vyhovuje, neboť nemáme každý stejnou postavu. Z toho důvodu výběr dobré jídelní židle nemusí být zdaleka tak snadný jak se na počátku zdá. Židle totiž nejsou, s výjimkou židlí pro děti, speciálně tvarovány pro lidi vysoké, malé atd. a shánět židli na míru pro každého člena rodiny není dost dobře možné. Proto jsme při jejím výběru nuceni připustit několik kompromisů a vybrat typ, který bude akceptovatelný téměř pro každého. Dostane se tedy ke slovu ergonomie a židle pro tzv. průměrného člověka. Výjimkami v oblasti sedacího nábytku jsou pracovní židle, odpočinková křesla a speciální sedadla, která se dají přizpůsobit individualitě uživatele např. naklopením opěradla, nastavením výšky sedadla, bederní opěrky i výšky područek. Ale zpět k židli jídelní. Vyhovující k jídelnímu stolu je židle se sedákem ve výšce 44 – 47 centimetrů, o správné velikosti, hloubce (dovolující snadný pohyb při vstávají a usedání) a s mírným sklonem dolů. Dále hrana sedací plochy – sedadlového rámu nesmí být tvrdá a rovněž nesmí stlačovat nohy v podkolení. Neměla by být ani příliš měkká ani příliš tvrdá. Proto bychom při jejím výběru neměli dát na první pohled, při kterém se může polstrovaný sedák zdát pohodlný a tvrdý např. dřevěný nepohodlný. Tvrdý sedák, pokud je dobře tvarovaný, může být totiž daleko pohodlnější než ten měkký. Nehledě na to, že na měkkém sedadle nám nohy ztěžknou a rychleji se unaví. Židle by také měla mít dobře formované (nikoli rovné) opěradlo. Dobré je má-li područky, které jsou neocenitelné především pro starší a méně pohyblivé lidi. Při výběru Při výběru jídelní židle je třeba si uvědomovat, že ji pořizujeme k určitému stolu. Tudíž je třeba dbát na to, aby se tyto dva prvky materiálově shodovaly. Také musíme pamatovat na volný prostor mezi sedákem židle a deskou stolu, který by měl být alespoň třiceticentimetrový. Než tedy vyrazíme nakupovat důkladně změříme výšku stolu. Vyhovuje-li židle ve všech jmenovaných směrech (materiálu a rozměrech) je na čase ji ozkoušet. Dobré je na židli se posadit, pořádně se na ní zavrtět a vyzkoušet tak její stabilitu, pevnost a pohodlnost. Pokud židle po všech stránkách vyhovuje, pak už jí stačí jen zaplatit. Do malých a stísněných prostor je dobré zvolit skládací či stohovací židle. Dobře dokáží ušetřit místo i židle barové.