Průměrná roční spotřeba vody v běžné domácnosti je 200 m3, tedy asi 200.000 litrů. Na osobu je to cca 150 litrů za den. Při ceně vodného a stočného ve výši 33 Kč/m3 vynaloží čtyřčlenná domácnost za vodu přibližně 7.200 Kč za rok. To už je docela slušná částka. Nemyslíte? Proto jsme se v dalším pokračování článků „Šetříme energií“ tentokrát zaměřili na spotřebu vody a její možnou úsporu. Úsporou teplé vody ušetříme dvě mouchy jednou ranou - vodu i energii. Průměrný podíl spotřebované vody na osobu podle účelu použití je možno rozdělit takto:

Vlivy na velikost spotřeby vody a možnosti jejího snížení: Omezení spotřeby vody na WC Zařízení nazývaného "Skrblík", které reguluje průtok vody a zlepšuje těsnění uzávěru vody, ušetří asi 60 % vody na splachování. Při ceně 100 Kč se tato investice ve čtyřčlenné domácnosti vrátí již za měsíc!!! Úspora při koupání a sprchování Proti koupeli, která obnáší spotřebu kolem 100 litrů vody, je úspornější sprchování. Při něm se spotřebuje asi 30 litrů vody. Další úsporu vody při sprchování přináší instalace stop-ventilu a úsporné hlavice. Úspora vody tak může dosáhnout 30 - 40%.

Úspora vody při praní prádla Využívání plné kapacity pračky. Tzv. "úsporný program" spotřebuje při polovině vypraného prádla téměř stejné množství vody. Omezení spotřeby vody u umyvadla Nenechávejte puštěný kohoutek při čištění zubů, holení apod. Za minutu odteče do odpadu 5 litrů vody, což jen při čištění zubů čtyřčlenné rodiny může znamenat denně 80 litrů ztracené pitné vody a ročně kolem 950 Kč za vodu vylitou do odpadu. Instalace moderních baterií Termostatické nebo pákové baterie umožní rychlejší nastavení požadované teploty vody, přičemž lze ušetřit až 30% vody. Těsnost výtokových uzávěrů Kapající kohoutek s frekvencí jedné kapky za sekundu znamená ztrátu 1m3 vody za měsíc. Při ceně vody 33 Kč/m3 by za rok proteklo do odpadu zhruba 400 Kč. Úspory vody u dřezu Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou. Při průtoku 5 litrů za minutu lze omezit spotřebu vody až o 70%. Omezení spotřeby vody při vařeníNevařte potraviny ve větším množství vody než je potřebné. Pokud si budete počínat podle popsaných zásad můžete tak ušetřit více než 40% vody, tedy až 2.640 Kč do roka. -Juraj Krivošík SEVEn-