Zimní období s sebou přináší kromě sněhu a mrazu i dlouhé večery, kdy ráno chodíme do práce za tmy a večer se domů vracíme rovněž za tmy. Proto, ať už v práci či doma, po většinu dne využíváme umělé osvětlení. Jak zajistit, aby zdroje světla poskytovaly kvalitní a příjemné osvětlení při minimálních nákladech? Především je při stavbě nových či rekonstrukci stávajících obytných prostor dobré zamyslet se, k jakému účelu budou využívány a jaké nároky tyto činnosti budou klást na osvětlení. Na osvětlení spotřebuje průměrná domácnost asi 12 % elektrické energie (bez topení a ohřevu vody) a nachází se zde 2 až 4 světelné zdroje využívané alespoň dvě či tři hodiny denně. A právě toto jsou místa, kde můžeme snadno a rychle dosáhnout úspor energie, které se promítnou v nižších platbách účtů za elektrickou energii. K základním světelným zdrojům, které se na osvětlování využívají, patří klasická žárovka, energeticky úsporná kompaktní zářivka, halogenové žárovky a lineární zářivky. Klasická žárovka, vynalezená před 120 lety, proměňuje na světlo jenom 8 % protékající elektrické energie, zbytek se promění na nepotřebné teplo. Proto i malé dítě ví, že žárovek se není dobré dotýkat. Žárovka sice stojí asi jen deset korun, ale má vysokou spotřebu energie a krátkou životnost. Doporučuje se proto umístnit ji jenom tam, kde svítíme krátce a přerušovaně (chodby, toaleta, sklep apod.). Na podobném principu jako klasická žárovka pracuje i žárovka halogenová, která se většinou vyrábí v trubkovém provedení, nebo jako speciální a miniaturní typy, ne o mnoho větší než hrášek, uložené v malém reflektorku. Halogenové žárovky mají ve srovnání s klasickými žárovkami o něco lepší parametry, nejlepším řešením pro mimořádně zajímavé úspory energie při zachování kvality světla jsou však úsporné kompaktní zářivky. Jak je známo, tyto mají ve srovnání s klasickými žárovkami jenom 20 % spotřeby energie a v závislosti od jejich kvality až patnáctinásobně delší životnost. Životnost úsporných zářivek se tak pohybuje od tří do patnácti let (podle délky denního využití a samozřejmě konkrétního typu a kvality jejího provedení), kdy nám ve srovnání s klasickou žárovku ušetří až 3.700,- korun. Energeticky úsporná kompaktní zářivka má spotřebu až o 80 % nižší, její tvar ale umožňuje umístnění i ve svítidlech, které ji nezakryjí. Úsporné zářivky se prodávají s klasickým závitem, tzv. E27, i se závitem miňonkovým, tzv. E14. Hodí se proto prakticky do všech svítidel. Vyrábějí se dokonce i ve tvaru klasických žárovek (ve tvaru „hrušky“), které můžou být v lustru přímo vidět. Jak jsme již psali, využití světelných zdrojů v jednotlivých místnostech bytu je trochu odlišné, podle toho k jaké činnosti se dané prostory využívají.

Například v obývacím pokoji je většinou rozhodujícím požadavkem navození příjemné atmosféry. Tvar a vzhled svítidla se podřizuje vkusu majitele a měl by ladit s celkovým zařízením. Pokud máme nižší strop, pak nelze, s ohledem na oslnění, doporučit použití lustru s žárovkami bez stínítek, které mají vyvolat dojem osvětlení svíčkami. Jako světelný zdroj lze doporučit úsporné zářivky teple bílého odstínu (na výrobcích často označovaný číslem 827). Pro zdůraznění různých detailů – vázičky v poličce, akvária apod. je možno použít reflektorků. Bodová světla existují i v energeticky úsporném provedení, fungujícím na principu úsporné zářivky. Pro místní přisvětlení se používají různé přenosné lampičky. Rozhodujícím požadavkem v dětském pokoji je účelnost a dostatek světla na pracovním stole. Pro celkové osvětlení je možno použít nejrůznějších druhů svítidel osazených kompaktními zářivkami. Pokud jsou obyvateli menší děti, je třeba zvažovat použité svítidlo co do jeho rozbitnosti a nebezpečnosti, eventuálně vzniklých střepů. Pracovní stůl dítěte je v každém případě třeba vybavit polohovatelnou lampičkou, kterou umísťujeme na opačnou stranu stolu, než je ruka, kterou dítě píše. Lampička by měla dobře držet v libovolně nastavené poloze a měla by být vybavena dostatečně velkým, neprůsvitným stínítkem tak, aby z něj zdroj světla nevyčníval a nebyl při pohledu ze strany vůbec vidět. Velkou výhodou úsporných zářivek je to, že jsou v porovnání se žárovkami chladné - nedosahují teplot přes 70oC (u žárovek ve svislé poloze to může být i 220oC). Ložnice je z hlediska osvětlení poměrně komplikovaným prostorem, kde se střetává velké množství požadavků. Osvětlení by mělo vytvářet příjemnou atmosféru. Z tohoto hlediska je třeba doporučit použití světelných zdrojů s teple bílou barvou světla. Jeho světla by navíc měla být regulovatelná. Toho lze dosáhnout například odděleným vypínáním několika kompaktních zářivek ve svítidle. Dále je třeba zajistit dostatek světla pro čtení - jak v posteli, tak u psacího stolu. V obou případech jsou vhodné polohovatelné lampičky s neprůhledným stínítkem, které musí ze stran zcela zakrývat zdroj světla. Nad toaletní zrcadlo je vhodné umístit reflektor s kompaktní zářivkou. Použití kvalitní kompaktní zářivky s barvou denního světla (na výrobcích označovaná číslem 860) má tu výhodu, že vidíme barvy přibližně tak, jak se budou jevit na denním světle.

V koupelně je prioritou číslo jedna zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem. Z tohoto důvodu je nutno umísťovat svítidla co nejdále od vany a umyvadla. Svítidla by měla mít dvojí izolaci a krytí před stříkající vodou. Dále je většinou preferována účelnost, tzn. volíme jednoduchá svítidla. Vhodné je použití dvou svítidel. Jedno, pro celkové osvětlení, se umísťuje na strop a druhé nad zrcadlo nad umyvadlem. Ve svítidle na stropě lze použít kompaktní zářivku, nad zrcadlem je možno použít buď svítidla s kompaktní zářivkou, nebo reflektorek s halogenovou žárovkou. Vhodný je jasně bílý odstín světla. Na trhu je bezpočet výrobců a výrobků úsporných zářivek, z nichž nemusí všechny splňovat kvalitativní požadavky uvedené na svém obalu. V obchodech je možné vidět produkty některých firem, na kterých je uvedeno logo s nápisem „Záruka kvality, záruka úspor“, které bylo uděleno pouze výrobkům, jejichž kvalita byla ověřena v nezávislých testovacích laboratořích. Kritéria pro výrobky tímto logem označené jsou:

  • garantovaná životnost - výrobky mající životnost minimálně 6.000 hodin
  • záruka dva roky
  • neklesající měrný výkon v závislosti na délce provozu - světelný tok nesmí po 2.000 hodinách provozu klesnout pod 80 % původní hodnoty
  • rychlý náběh - náběh na minimálně 75 % výkonu do 100 vteřin od zapnutí
  • dobré podání barev - index podání barev minimálně 80 ze stupnice 0-100
  • bezpečnost - splňují všechna národní nařízení
  • pravdivé údaje - kvalita certifikovaných výrobků je průběžně, namátkově kontrolována v nezávislých laboratořích
  • -Juraj Krivošík- SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. www.uspornazarivka.cz