V době vánočních svátků se většina z nás těší na zasloužené dny volna, setkání s přáteli a oslavy Vánoc a nadcházejícího nového roku. Snažíme se hodnotit svá předsevzetí z loňského roku, pakliže jsme si nějaká dali, a očekáváme to magické přehoupnutí hodinové ručičky do nového data nového roku. Na poslední den v roce se váže několik různých zvyků, ale atmosféra očekávání je vždy shodná. Podle ní uzpůsobujeme své prožití Silvestra. Výzdobu stolu už neobstarávají tolik mísy s cukrovím, chvojím a vonnými františky či purpurou, jako spíše mísy s jednohubkami, chlebíčky, chystáme lahve s dobrým vínem a tradičně šampaňské. Dobré jídlo chutná vždycky ještě lépe, když se servíruje v esteticky vytříbeném prostředí. To znamená, že bychom neměli zapomínat na květinové ozdoby, které mohou tento poslední den v roce zajímavě doplnit. Existuje nekonečně mnoho variant květinové výzdoby, vždyť Silvestr může být bláznivý a potřeštěný, ale i klidný, prožitý například v rodinném kruhu. Podle účelu také volíme aranžmá. Krášlit můžeme jak stůl, tak i drobnosti: svícínky, skleničky či lahve sektu. Pokud si chceme sami vytvořit menší aranžmá či malou ozdobu, například ozdobený svícen, navlečeme na něj kroužek floristické hmoty, předem několik hodin namočený ve vodě, a zhusta jej pokryjeme drobnými kvítky a zelení tak, aby zespodu neprosvítal. Takovýto „věneček“ nám může zhotovit i florista třeba i tak, aby se v něm opakovaly prvky většího stolního aranžmá, které pro nás také může připravit. Vznikne tak harmonický komplet k výzdobě interiéru. Květinová aranžmá na sváteční stůl volíme vždy úměrně jeho velikosti. Můžeme si nechat zhotovit velká aranžmá, doplňující barvy interiéru nebo jen ozdobit stůl vázou se zajímavým designem a vložit do ní jeden nebo několik květů nebo se nyní vcelku často při dekoraci interiérů používá většího počtu menších váziček, přičemž se do každé vloží pouze jeden květ. K ozdobě slavnostních nápojů nám výborně poslouží jednotlivé květy Phalaenopsis, které odlomíme ze stonku a jejich krátkými stonky jednoduše zavěsíme za okraj číše. Jakýkoliv další, drobný a luxusní kvítek, zasunutý například za ubrousek otočený okolo lahve dodá slavnostnímu večeru správný „šmrnc“. Také ubrousky, ve kterých jsou zabaleny příbory, je možné sepnout stužkou a dozdobit jedním květem. Ať si říká kdo chce co chce, středem každého večírku je stůl. A samozřejmě, že to nemůže být prázdný stůl. O dobrém jídle a zdobení květinami jsme už mluvili, ale to ještě není všechno. Aby bylo možno jídlo jíst, musí být na stole nádobí, a aby květinová výzdoba vynikla, nesmí to být nádobí ledajaké. Mělo by ladit s květinovou výzdobou. Tak například, když jste se rozhodli pro hvězdník, je dobré dát ho do vysokých jednoduchých skleněných váz. Naproti tomu bohatší aranžmá se zelení a ozdobnými větévkami se zase hodí do nízkých nádob nebo košíčků. Ale pozor, na prvotní funkci stolu a posezení u něj nesmíme zapomínat. Lidé si u něj chtějí povídat a vidět si při tom do očí.