Druhý domov

Druhý domov

Vlastnit byt v cizím městě je jako byste měli permanentní pozvánku na dovolenou. Stačí si jen sbalit kufry, dojet na místo, ubytovat se… Avšak ne v cizím prostředí, pohodlně ve svém druhém domově, kde je útulno a bezpečno. Právě takový byt jsme navštívili v jednom českém lázeňském městě. Patří mladým manželům, kteří...

Vlastnit byt v cizím městě je jako byste měli permanentní pozvánku na dovolenou. Stačí si jen sbalit kufry, dojet na místo, ubytovat se… Avšak ne v cizím prostředí, pohodlně ve svém druhém domově, kde je útulno a bezpečno. Právě takový byt jsme navštívili v jednom českém lázeňském městě. Patří mladým manželům, kteří pracují mimo naší republiku a sem jezdí, aby zapomněli na starosti a plnými doušky vychutnávali možnosti, které jim život nabízí.

Výhodou bytu využívaného jen několikrát do roka je, že jeho dispozice nemusí striktně odpovídat požadavkům na
každodenní bydlení. Z toho také vycházeli architekti, kteří připravili dva návrhy pro rekonstrukci. Bez dlouhých úvah vyhrála odvážnější varianta, kde byla stěna ze skleněných tvárnic a prostorové kruhové schodiště.

Od úvah k realizaci
Aby se jejich představy mohly vyplnit, musel původní třípokojový byt a mansarda nad ním projít důkladnou rekonstrukcí, což nebylo jednoduché, protože stropy i podlahy byly v havarijním stavu, a tak bylo nutné
vyztužit je ocelovou konstrukcí. Po té byly zrušeny všechny nenosné příčky, aby mohl vzniknout maximálně vzdušný a otevřený hlavní obytný prostor. V jedné části je sezení a obývací stěna s televizorem, druhá je vyčleněná pro kuchyňskou linku a jídelní stůl. „Už při návrzích jsme určili rozmístění nábytku a svítidel, takže každý prvek měl své přesné místo. Kuchyň, sestava v obývacím pokoji i vybavení ložnice je náš autorský nábytek. Vzhledem k provozu domácnosti nebylo nutné navrhovat velké úložné prostory. Ostatní zařízení jsou většinou designové
bonbónky od známých návrhářů.“ říká architekt, který pro úpravu stěn použil světlou okrovou barvu a jako podlahovou krytinu zvolil laminát s teplým dřevěným dekorem. Za stěnou ze skleněných tvárnic je skrytá koupelna. „Museli jsme se vypořádat s tím, co jsme si vymysleli. Stěna má obloukový tvar což předurčilo, že použijeme volně stojící vanu. Díky tomu, že prostor je relativně velký, vešel se sem i sprchový kout a toaleta s bidetem,“ říká architekt, který navrhl vanu v retro stylu jako kontrastní prvek k ostatním zařizovacím předmětům, které jsou v moderním pojetí. Koupelnový prostor je sám o sobě díky prosklené stěně působivý. Sklo totiž propouští dovnitř i ven světlo, což je velmi efektní.

Co je nahoře?
Kruhové schodiště je dominantním prvkem interiéru a bylo jedním z prvků nad jejichž řešením se architekti s majiteli bytu domlouvali delší dobu. „Připravili jsme celkem pět návrhů, ten který se nakonec zrealizoval, je poslední varianta, kterou jsme také museli kvůli odvážnému pojetí protlačovat,“ vzpomíná architekt. Schodiště je vyrobeno jako celoocelová konstrukce povrchově upravená stříbrnou vypalovací komaxitovou barvou. Nerezové madlo je upevněno pouze ve dvou bodech, takže se zdá jakoby letělo vzduchem.

Schody vedou do horního patra (bývalé mansardy), kde je pouze jedna místnost, která slouží jako soukromé teritorium. Je tu pouze ložnice, která díky podkrovnímu prostoru působí útulně. „Oáza klidu a pohody je pro život důležitá, vzhledem k funkci tohoto bytu jsme ložnici navrhli separátně, aby manželům skutečně splnil jejich přání. Myslím, že úsměv na tváři při jeho kolaudaci byl toho důkazem.“

-pek-
Foto: Iveta Kopicová

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme