Změna je život

Změna je život

„Který pozemek je tady nejlepší“ ptal se před čtyřmi lety muž rozhlížející se po staveništi, kde v následujících měsících mělo vyrůst satelitní městečko. Bez váhání mu ukázali osmisetmetrový pozemek s úchvatným výhledem do krajiny. Muž radikálně vyhodnotil situaci. Původně chtěl totiž bydlet se ženou a jejich dcerou v...

„Který pozemek je tady nejlepší“ ptal se před čtyřmi lety muž rozhlížející se po staveništi, kde v následujících měsících mělo vyrůst satelitní městečko. Bez váhání mu ukázali osmisetmetrový pozemek s úchvatným výhledem do krajiny. Muž radikálně vyhodnotil situaci. Původně chtěl totiž bydlet se ženou a jejich dcerou v prostorném bytě, ale když uviděl pozemek, promítlo se mu v hlavě lákavé bydlení. O dalším domově se rozhodl během několika dní – celá rodina se přestěhuje do rodinného domu.

Tehdejší okolnosti nutily mladý pár začít stavět co nejdříve, a tak společně s architektem připravili stavební plány během krátké doby. Manželé měli jasné požadavky – přáli si velký obývací pokoj s krbem, prostornou chodbu, žena chtěla zimní zahradu a muž venkovní vyhřívaný bazén. Architekt jejich přání samozřejmě zanesl do návrhu, přičemž dbal na to, aby místnosti na sebe logicky navazovaly, v úvahu bral také poslední trendy v bytové architektuře.

Sladký domov
Vznikl tak dvouposchoďový rodinný dům - v přízemí se z chodby, vyzdobené květinami ze zimní zahrady vchází přímo do otevřeného, výškově rozděleného prostoru. V horní části vítá návštěvníka kuchyň s jídelním stolem a v nižší obývací pokoj s krbem a domácím kinem, odkud se vchází přímo na terasou a dál do zahrady. V přízemí se nachází také pracovna, která zároveň slouží jako hostinský pokoj, a nechybí samozřejmě koupelna s toaletou. Patro slouží jako soukromá zóna - dva dětské pokoje, ložnice, šatna, sociální zařízení, a aby i tady byli majitelé v kontaktu s přírodou, navrhl tu architekt větší terasy a balkon.

Zařizování s invencí
Průběžně se stavbou začali manželé uvažovat o vybavení. První, co si vybrali a objednali, byla kuchyňská sestava. Ta rozhodla o barevnosti podlah, schodiště a následně i dalších prvků. „Manželé si přáli především kvalitní a pohodlný nábytek, který i po letech bude mít svou hodnotu. Preferovali modernější tvary - ne však supermoderní či avantgardní“ říká architekt. V horním patře se z estetických důvodů zachovaly původní trámy a
kvůli vyváženosti prostoru se na některých místech doplnily. Také osvětlení celého domu hrálo od počátku významnou roli. „Rozmístění světel se plánuje, už když se připravuje dispoziční řešení a rozvržení nábytku.V tomto domě jsou například v obývacím pokoji zajímavé halogenové žárovky, instalované do podhledu, takže vytvářejí „hvězdné nebe“. Podobný efekt jsem použil i v koupelně,“ vysvětluje architekt. Aby se světla jednoduše ovládala, je v domě použit moderní elektronický stmívací systém, který zabezpečuje snadné řízení veškerého osvětlení interiéru i exteriéru.

Klidný život
Po několika letech klidného a spokojeného života v idylickém prostředí se naskytla manželům možnost rozšířit pozemek. Neváhali, protože chtějí naprosté soukromí. Ani se jim nedivím. Na už tak dost velkém pozemku si totiž muž nechal zřídit vytoužený bazén, dceři postavil dětský koutek a o okrasnou zeleň se postarala specializovaná firma. Přestože se mi zdál jejich domov perfektní, zajímalo mě, zda jsou spokojení a jestli se jejich názor na bydlení nezměnil. Žena se na mě podívala široce otevřenýma očima a se smíchem odpověděla: „stoprocentně, dnes bychom celý dům stavěli jinak.“

-ret-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů.