Paravány patří mezi interiérové předměty, které vzbuzují spíše vzpomínky na minulost. Časy se však mění, protože obliba paravánů se vrací a lidé opět zjišťují, že zástěny ze všemožných materiálů mohou být poměrně užitečné. Paravány se stávají hitem poslední sezóny.

PrapůvodParaván je lehká přenosná stěna rozdělující prostor. Obvykle se skládá z několika dílů, které jsou spojeny panty, takže bývají pohyblivé. Historické paravány mívaly rámy potažené nejčastěji hedvábím, papírem nebo kůží. Podobné zástěny se objevují již ve druhém století před naším letopočtem a pocházejí z Číny. V Evropě se používaly od středověku, ovšem ke skutečnému rozšíření došlo až během osmnáctého a devatenáctého století.Plamen svíčky Zvláštním typem paravánu je tzv. krbová zástěna. Je většinou jednodílná a stavěla se tak, aby tlumila sálání tepla od krbu. Značně oblíbené byly krbové zástěny vykládané keramickými kachlemi, a to zejména v Anglii devatenáctého století. Podobně specifickým typem bývala drobná zástěna obvykle oválného tvaru, která se stavěla na stůl, aby chránila plamen svíčky před prouděním vzduchu. Používala se zejména při čtení a nese francouzský název ecran lumiére.

Art decoSecese přelomu devatenáctého a dvacátého století paravány přímo milovala, protože jejich plocha dovolovala rozehrát květinové dekory a linky stoupajícího dýmu pro secesi tak typické. Stejně tomu bylo i v následujícím období art deca desátých a dvacátých let. Na výstavě Exposition Internationale Arts Décoratifs et Industriels Modernes z roku 1925, která dala art decu jméno byl dokonce vystaven paraván nazvaný Oáza. Byl vyroben z tepaného železa a mosazi kovotepcem Edgarem Brandtem a nesl stylizované přírodní obrazy.Konec prudérnosti Období funkcionalismu třicátých let dvacátého století paravánu příliš nepřálo, protože prostor začal být spíše široce otevírán než předělován. Také společnost už nebyla tak prudérní, aby se například manželka i před svým manželem musela převlékat za paravánem. Nicméně moderní doba paraván opět rehabilitovala. Jednak se objevil nový požadavek zintimnění prostoru, takže se některé části místnosti lehce oddělují, k čemuž je právě paraván ideální a jednak se dostávají do módy asijské prvky v bydlení. Paraván jako původně dálněvýchodní zařizovací předmět má tedy zelenou. Reakce designérů Na „renesanci“ paravánů zareagovali i návrháři, takže jsou v nabídce snad všech společností prodávajících designový, ale i ten standardní nábytek. Pozadu nezůstal ani slavný Philipe Starck, když navrhl plastový paraván pro společnost Kartel. Zástěnám se nevyhýbá ani Guzzini nebo slavná společnost Frigheto. Paravány jsou zkrátka novým tématem a designéři jsou vlastně šťastní, že se vedle obvyklých typů nábytku, znovu objevil další prostor pro jejich kreativitu.-das-