Kuchyň už dávno není jen prostorem libých vůní a romanticky kreativní činnosti, na jejímž konci čeká křupavá kachýnka nebo koláč s vesele pomrkávajícími jahodami. V dnešní kuchyni by se paní Rettigová pravděpodobně usedavě rozplakala, protože by díky totální proměně spotřebičů určených k vaření dokázala připravit snad jen studenou sýrovou mísu. Z kuchyně se stala laboratoř! Pračka u sporákuNovinkou, která nejlépe vypovídá o letošních trendech v bílé technice je pračka společnosti Bosch, kterou její výrobci doporučují pro zabudování právě v kuchyňské lince. Její čelní panel vypadá ze všeho nejvíc jako bankomat. Má velký displej a po stranách čtyři ovládací tlačítka. Od svých babiček se liší zejména potřebou neustále vás informovat, co se v ní děje. Zatímco dřív stačilo nastavit správný program a pračku zapnout, dnes je možné prožívat s ní celý proces praní. Výrobci ostatní bílé techniky se k trendu staví stejně. Bez práva na informace byste se zkrátka neměli spokojit ani v kuchyni.Barevný plastPovrchu kuchyňských spotřebičů, ale i samotným kuchyním vládne hliník nebo nerez. Ne vždy se však jedná o skutečný kov. Bývá nahrazován i umně upraveným plastem. Jiné společnosti si zvolily plasty jako ideální materiál k povrchové úpravě kuchyňských spotřebičů a že jsou z plastu hrdě přiznávají. Když už z plastu, tak barevné, řekly si společnosti jako třeba Guzzini, takže kdo to vlastně říká kuchyňské elektronice bílá?Rozměrová rozpínavost Každopádně v kuchyňském prostoru už rozhodně neletí bílá… a malé rozměry. Vedle barev platí trendy zmiňovaného bílého kovu a zejména rozměrová rozpínavost snad ve všem. Na většině sporáků by člověk uvařil pro středně velkou mateřskou školku a do lednice by se dal schovat i milenec, kterého by jinak chytil navrátivší se manžel inflagranti. Pak bývá ovšem praktické odlákat manžela rychle do jiné místnosti, protože moderní chladničky jsou skutečně výkonné a pobyt v nich se jistě nedá vydržet dlouho. Nejinak je tomu i s pečícími troubami. Největší bývají italské - snad proto, že Italové rádi jedí, takže není proč troškařit.Ostrovní vařeníDo středu kuchyně se sluší umístit ostrůvek, který slouží jednak jako zásobárna potravin, sklad nádobí i pracovní prostor. Ostrůvky navíc vhodně rozčlení kuchyň a vyhovují stylu polyfunkčních místností, v nichž se nejen vaří, ale i žije. Nutným předpokladem víceúčelové místnosti je ovšem dokonalá digestoř. Není nic méně půvabné než zápach pečené ryby v obývacím pokoji, takže silný odtah nebo alespoň uhlíkový filtr par patří k nezbytnostem.Magnetická čidlaVraťme se však k chladničkám, protože ty bývají oázami jídla svítícími jako maják i do tmy. Právě jsou v módě dvoukřídlé a pokud možno s výrobníkem ledu. Teplotu je možné nastavovat na digitálním displeji s přesností na jeden stupeň, a to většinou zvlášť pro chladničku a mrazničku. Některé mívají ještě speciální prostor pro tzv. sklepní klima, kde bývá vhodné uskladnit například zeleninu nebo víno. Magnetická čidla zase neodbytným pískáním upozorňují, že uvnitř chladničky stoupá teplota. Pozor! Buď jste zapomněli otevřená dvířka nebo došlo k přerušení dodávky proudu či se (v nejhorším případě) přístroj porouchal. Všechny zásuvky u těchto „dokonalých“ chladniček jsou pochopitelně plastové. Jednak snadno vidíte, co máte doma za potraviny a jednak se rozlitá tekutina zachytí dřív než na samém dně. Indukční sporákDalší novinkou ve vybavení kuchyní jsou indukční sporáky zvané shokery. Doposud byly využívány jen v některých (těch nejlepších) hotelových restauracích a jejich výhoda spočívá zejména v rychlosti. Stačí do sporáku ve tvaru misky uložit oblou pánev s olejem a ten se během pár vteřin zcela rozpálí. Podobné sporáky jsou zatím sice hříšně drahé, ale kuchařky, které milují doteková ovládání, prosvícené displeje a zbožňují utrácení jistě potěší. -das-