Domov s rozmyslem

Domov s rozmyslem

Málokdo má to štěstí, že si může domov budovat postupně a s rozmyslem. Zpravidla se majitelé těší na to, až budou bydlet ve svém, a tak častokrát tlačí stavební firmy a následně architekty k co nejrychlejší realizaci, aby se mohli co nejdříve nastěhovat. Bohužel to ale bývá na úkor konečného výsledku, což z hlediska...

Málokdo má to štěstí, že si může domov budovat postupně a s rozmyslem. Zpravidla se majitelé těší na to, až budou bydlet ve svém, a tak častokrát tlačí stavební firmy a následně architekty k co nejrychlejší realizaci, aby se mohli co nejdříve nastěhovat. Bohužel to ale bývá na úkor konečného výsledku, což z hlediska investic a s ohledem do budoucnosti bývá nevýhodné. Říká se, že výjimka potvrzuje pravidlo – a právě ji jsme objevili v luxusní čtvrti na okraji Prahy.

Žena, která si tu zařizovala nový byt nikam nepospíchala, a tak měla čas si všechno v pohodě promyslet. Ke spolupráci přizvala architekta, který ji pomohl připravit koncepci celého prostoru tak, aby jednotlivé místnosti na sebe logicky navazovaly a odpovídaly provozu domácnosti.

Trochu jinak
Protože byl účel domu, kde si koupila byt, několikrát během stavby změněný, bylo zapotřebí kompletně přepracovat dispoziční řešení. Jakmile byly dokončeny stavební úpravy vznikl mezonetový prostorný byt, jehož řešení se přizpůsobilo danému rozvržení. Terasy jsou v horním patře, proto architekt navrhl společenský prostor tady, v přízemí je pak soukromá část. „Terasy se tak mohou využívat stoprocentně. Vchází se na ně francouzskými okny přímo z obýváku. Tady mohou majitelé stolovat, relaxovat apod.,“ komentuje architekt. K těmto účelům sem paní domu pořídila jídelní stůl a relaxační lehátka z kvalitního teakového dřeva.

Ve společenském prostoru je podle posledních trendů propojená kuchyňská sestava s obývacím pokojem, kde nechybí krb a pohodlné sezení. Opodál je prostorný jídelní stůl. „Denní světlo, které sem prochází francouzskými okny, dopřává prostoru naprosto jedinečnou atmosféru. Použil jsem světlé materiály v kombinaci s přírodními tóny a tím jsem prostředí podpořil,“ říká architekt.

V přízemí bytu vzniklo několik zón, kromě vstupu tu je ještě jeden obývací pokoj se sezením, ložnice, pracovna, dětský pokoj, pokoj pro hosty a tři koupelny. „Naším cílem bylo vytvořit maximálně velký obytný prostor. Tím, že dům původně sloužil jinému účelu, realizovala se každá nová myšlenka komplikovaně,“ komentuje architekt, kterému se však podařilo využít i původně nefunkční prostory. Například v chodbách navrhl vestavěné skříně a neopomněl ani na technické vymoženosti přispívající ke komfortu bydlení. V bytě slouží centrální vysavač, příjemné ovzduší zajišťuje klimatizace.

Času je dost
Majitelka se o zařízení bytu zajímala průběžně, sledovala současné trendy v časopisech i při svých zahraničních cestách. Věděla, že chce moderní nábytek s minimalistickými prvky. „Nebyla jsem pevně rozhodnutá, ale protože jsem na vybavení nepospíchala, nechala jsem si čas a vybírala s rozmyslem,“ komentuje majitelka, která si nábytek vybírala poněkud nestandardním způsobem. Architekt jí totiž umožnil půjčit si nábytek a vyzkoušet ho. V praxi to vypadalo tak, že se do bytu přivezly designové kousky a majitelka je mohla určitou dobu používat. Během té doby si na nábytek zvykala a posléze se rozhodla, zda ho chce nebo ne. „Tato metoda je sice nestandardní, časově náročná, ale přináší úsporu peněz. Interiér jsem zařizovala systematicky s ohledem na své potřeby. Postup mi skutečně vyhovoval.“

Není divu, že výsledkem je byt promyšlený do posledního detailu s atraktivním zařízením, který přesně padne na míru celému prostoru. Jak je vidět pospíchat se nevyplácí.

-Jaroslava Jarošová-
Foto: Iveta Kopicová

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte šikovného podlaháře?

Zadejte si poptávku v kategoriích: podlahy.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Položení vinylové podlahy, rekonstrukce bytu v Brně, Rekonstrukce řadového rodinného domu.