I když si kuchyň vybíráme podle celkového vzhledu, velkou pozornost bychom měli soustředit na její pracovní desku. Je nejnamáhanější a nejužívanější částí každé sestavy, proto by měla být vyrobená z vysoce kvalitního materiálu. A protože jich trh nabízí hned několik, přiblížíme vám na následujících řádkách, z jakých možností můžete vybírat a co se skrývá za jednotlivými názvy materiálů, které výrobci v tak hojném množství používají. Kvalita za rozumnou cenu Nejrozšířenějším a pravděpodobně i nejoblíbenějším materiálem je polaminovaná dřevotřísková deska. Její síla je 4 cm a nabízena je v několika kvalitách. V levnější variantě tvoří jádro prostá dřevotříska, kvalitnější pak mají zhutněné jádro s vysokou tvrdostí, přičemž povrch je potažen vysokotlakou laminovanou fólií (běžně vydrží cca 200oC). Podstatnou součástí každé desky jsou její hrany. Zpravidla jsou rovněž polaminované, zvolit můžeme také masivní nákližky či zaoblené ABS hrany z plastu. Toto provedení desek si příznivce našlo zejména díky pestré nabídce barevné úpravy povrchu (častokrát imituje přírodní materiály), přijatelné odolnosti a příznivé ceně. Přírodní materiály Patří mezi často vyhledávané materiály, a to i přes jejich některé nedokonalosti a častokrát i vysokou cenu. V domácnosti totiž navozují příjemnou atmosféru a navrací souznění s venkovní přírodou. Mezi oblíbené patří desky ze dřeva, které se prodávají ve formě takzvaného nekonečného vlysu. Výroba je celkem snadná, protože dřevo se dobře tvaruje a opracovává, rovněž konečný vzhled působí velmi příjemně. Patří však mezi měkké materiály a nedělá mu nejlíp dlouhodobý kontakt s vodou. Z tohoto důvodu je nutné povrch desky chránit lakem, voskem či olejem a uživatel by měl počítat, že dřevěnou spárovku lze snadno mechanicky poškodit.

1. Laminovaná dřevotříska – pracovní deska z dřevotřísky potažené fólií. Nejkvalitnější je vysokotlaká fólie, označovaná písmeny HPL. 2. ABS hrany – umělý materiál na svislé hraně pracovních desek imitujících dřevo. 3. Postforming – označení svislých hran u pracovních desek. 4. Nekonečný vlys – pracovní deska z masivního dřeva (obvykle z dubu či buku).

I mezi kameny najdeme materiál, který odpovídá všem nárokům na kvalitní pracovní desku. Například žula. Je odolná, tvrdá, má vysokou životnost, snáší dobře vysoké teploty a nevadí jí voda. Obdivovatele si získala také pro svou nenapodobitelnou kresbu. Přestože tento materiál patří k nesnadno opracovatelným, kvalitní firma ho zpravidla dokáže vytvarovat do jakékoliv podoby (hrana může být sražená, zaoblená atd.). Dalším stále častěji využívaným materiálem je nerezová ocel. V dřívějších dobách se využívala zejména v profesionálních kuchyních, s nástupem technického vzhledu v privátním sektoru se začala v hojné míře objevovat také v běžných domácnostech. Pro milovníky ultra-moderního pojetí kuchyňské sestavy je nerezový plech, z něhož se deska vyrábí, doslova zázrak. Tento materiál je totiž prakticky nezničitelný a naprosto hygienický, jen údržba patří mezi náročnější. Konkurencí jim jsou desky z hliníku, které jsou nejen působivé, ale navíc se snadno udržují, což jim do budoucna dává zelenou. A ty další K výrobě pracovních desek nacházejí uplatnění také moderní materiály, které původně byly vyvinuty k jiným účelům (například pro kosmický průmysl). Mezi nejznámější se řadí Corian, který se vyrábí z jemné minerální směsi a pojiva. Jeho velkou předností je možnost vytvoření bezešvých spojů, takže plocha je bez jakékoliv škvíry, v níž by se mohla udržet nečistota, dovnitř materiálu se pak nemá šanci dostat žádná tekutina. Corian není jediný materiál svého druhu, podobné vlastnosti má například Varicor. Je jen na uživateli, kterému z nich dá přednost, a to jak z estetického, tak i finančního hlediska.

Běžný metr polaminované dřevotřísky stojí cca 800 Kč. Cena desky s nekonečným vlysem se pohybuje mezi 1.000 – 4.000 Kč/bm. Cena žuly se odvíjí od naleziště. Běžný metr může stát 3.000 Kč, ale také několik desítek či stovek tisíc. Corian po dlouhá léta patřil k nejdražším materiálům na našem trhu. Díky konkurenčním surovinám se pak cena upravila. Dnes stojí metr čtvereční cca 15.000 Kč. (ceny jsou orientační, vždy záleží na použitém materiálu, způsobu zpracování a dalších nadstandardních pracích)