Nechte se pozvat k putování světem nábytkového designu dvacátého století, a tak ho také trochu poznat, neboť oproti předcházejícím dekádám relativně plynulého vývoje se lidský svět začal na začátku 20. století radikálně měnit. Jak to tedy bylo? První světová válka už jen urychlila vývoj technologií, které po válce naplno nastoupily do lidské reality: už léta předtím se rodily plasty, komunikační technologie, film, aviatika, která si vyžádala nové slitiny, vyvíjely se nové léky, železobetonové konstrukce, auta…. Válka také zamíchala dosavadní zavedenou společenskou hierarchií. Tep doby se začal prudce zrychlovat, zrodila se jednoduchost a účelnost a vznikl funkcionalismus. V Čechách musela být tato etapa obzvlášť sladká…. Byly tu konečně vytoužené samostatné Čechy a velká energie a potenciál uvolněné české svobody a sebevědomí. Změna se týkala naprosto všech oblastí života a umění a samozřejmě zasáhla i předměty denní potřeby. Jejich formy a chápání funkce se od tohoto bodu proměny dodnes vlastně už příliš nezměnily. Takzvanému modernímu nábytku je dnes téměř sto let, ale základy, které položili před devadesáti nebo osmdesáti lety architekti, projektanti i anonymní firemní designéři jsou geniální a stále fungují. Drobné změny do tohoto konceptu přinášejí už jen některé nové technologie. Podobně jako Picasso v malířství je zapsán v obecném povědomí jako průkopník moderního designu architekt Le Corbusier. Zná ho téměř každý…(nebo ne?). Bylo jich ale mnohem víc a je škoda o nich nevědět. Například pod „značkou“ Le Corbusier se ve skutečnosti skrývají ještě dva autoři. Historie vzniku jednotlivých předmětů a interiérového zařízení je pro zasvěcené poměrně napínavé čtení a kromě toho je dobré vědět, kdy a za jakých okolností vznikly a kdo je jejich tvůrcem. Nakonec jsou to předměty, které se většinou stále replikují nebo žijí dál v různých variantách a obměnách a patří k základnímu vzdělání znát, odkud se vlastně „vzaly“. Nabízím vám pro zpestření test, ve kterém si můžete zkusit vaše znalosti nábytku 20. století. Obsahuje výběr některých klasických kusů, které vám budou minimálně dost povědomé. Najdete je na mnohých místech okolo sebe, ale možná nevíte přesně, kdy a kdo je navrhl a vyrobil poprvé. Možná budete i překvapeni, o jak „starý“ kousek jde. Zkuste to! V příštím putování světem nábytkového designu 20. století (tj. za měsíc) si budete moci ověřit, jak hluboké jsou vaše znalosti.

1. Stolek od…a) …Milana Knížáka z roku 1982 z jeho střízlivého období.b) …holandského architekta Gerrita Rietvelda z roku 1923, vytvořený ve spolupráci s Truus Schroder-Schrader pro její dům v Utrechtu.c) …replika stolku od Konstantina Maleviče z roku 1924, navrženého pro Sjezd ll. internacionály.
2. Židle s elastickými pásky od…a) …francouzského konstruktéra Reného Herbsta z roku 1930.b)…Američana Charlese Eamese z roku 1959 vytvořená jako režisérská židle pro Alfréda Hitchcocka.c) …Le Corbusiera z roku 1936, dnes v majetku Vitra.
3. Slavná „tulipánová židle“ je od…a) …Alvara Aalta z roku 1962.b) …neznámého lidového holandského designéra okolo roku 1970.c) …Eero Saarinena z roku 1956.
4. Závěsné svítidlo navrhl (-o)…a) …Gerrit Rietveld v roce 1920.b) …studio Olgoj Chorchoj, vystaveno bylo na letošním Art&Interior 2003.c) …Walter Gropius pro Bauhaus v roce 1929.
5. Replika sedacího nábytku, jehož původní axonometrický návrh vidíte na obrázku, pochází od…a) …amerického architekta Franka Loyda Wrighta a jde o návrh interiéru obývacího pokoje z roku 1919.b) …rakouského architekta Josefa Hoffmanna, návrh kanceláře přednosty stanice z roku 1913.c) …Waltera Gropiuse. Jde o sedací nábytek z jeho ředitelny slavné školy Bauhaus ve Výmaru v Německu, z roku 1923. Nábytek byl vyroben studenty školy Bauhaus.
6. Luxusní postel z ohýbaného pískovaného skla a chromované oceli navrhl (-i)…a) …v roce 1933 Francouzi Luis Sognot a Charlotte Alix pro palác maharadži Yeshwant Rao Holkara.b) …pro luxusní zaoceánskou loď v roce 1922 Angličanka Eileen Gray žijící v Paříži.c) …Jules Leleu v roce 1938 jako součást interiéru domova pro seniory „Lafayette“.
7. Závěsná lampa s kulatým stínítkem z bílého skla, která osvětlovala a dosud osvětluje tolik chodeb, pochází od…a) …neznámého designéra a vznikla v Německu okolo roku 1920.b) …rakouského architekta Járy Cimrmana a je z roku 1909. Určena byla původně pro školství, pak zamořila všechny ostatní sektory státní správy.c) …studentů školy Bauhaus v Německu z roku 1926.
8. Patrně nejznámější křeslo typu chaise longue vytvořili…a) …v roce 1931 pro vilu Tugendhat Ludwig Mies van der Rohe.b) …Theo van Doesburg v roce 1920 jako zubařské křeslo.c) ...Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand v roce 1928 jako model LC4.
9. Křeslo s názvem „Sacco“ vymysleli…a) …Italové Sacco, Vanzetti a Nobile v roce 1956.b) …Italové Gatti, Paolini a Teodoro v roce 1968.c) …jiní tři Italové v jiném roce.