Stůl prostřený vkusně, s fantazií a citem vyvolává vždy dobrou náladu a chuť k jídlu. Zdálo by se, že takto prostřít štědrovečerní stůl je jednoduché. Ale opak je pravdou. Už samotné prostření slavnostního stolu je v mnoha rodinách velkým obřadem. Obvykle se prostírá větší stůl než obvykle, případně se přenáší kuchyňský stůl do obývacího pokoje, kde nahradí konferenční stolek. Máme-li možnost jeho desku rozložit či prodloužit, nezaváháme ani na okamžik. Oblečeme jej do svátečního, nejlépe bílého damaškového ubrusu, případně můžeme prostřít i dražší vyšívaný „památeční“ skvost. Mnozí mají pro tuto příležitost připravený ubrus s vánočními motivy. Máme-li stůl oblečený do bílých či jednobarevných šatů bez ozdob, můžeme jej ještě přizdobit slavnostním prostíráním. Obzvláště vkusně působí, shoduje-li se jeho motiv s dekorem slavnostního porcelánu. Na stole by neměl chybět vkusný vánoční svícen, snítky jehličnanů, případně květina ve váze či květinové aranžmá (tipy na květinovou výzdobu stolu naleznete zde), vánoční vrkoč (věnec z kynutého těsta spojený špejlemi s navlečeným sušeným ovocem a ve středu s nabodnutým jablkem, takže vše vytváří jakousi pyramidu) nebo jen nazdobené jablíčko. Máme-li na stole dost místa, můžeme vedle talířů a naleštěných příborů položit vánoční zvířátka z vizovického těsta či perníků. Ale ať již si vyzdobíme sváteční tabuli jakkoli, neměli bychom zapomínat na zásady správného stolování, aby na stole bylo vše přehledně a také prakticky a působivě uspořádáno. Správně prostřený stůl Příbory i sklenky tedy rozprostřeme tak, abychom je s novými chody postupně odebírali a neshazovali si přitom ty zbývající, rukojeti u příborů a lžiček umístěných napříč nad talířem například míří vždy k ruce, do které je budeme brát. Základem bude velký talíř na hlavní chod (takzvaný základní talíř), který leží na stole před židlí každého strávníka, na něm bude polévkový talíř a k levé ruce strávníka přijde talíř dezertní. Kolem talíře dále rozmisťujeme podle určitých pravidel příbory, další talířky a sklenky. Pokud nás čeká více chodů a potřebujeme tak více příborů, klademe příbory vedle talíře tak, abychom je odebírali při jídle od vnějšího k vnitřnímu, tedy směrem od talíře ven; začínáme těsně u talíře, kam přijde příbor na hlavní chod, vedle nože položíme na pravou stranu lžíci a pak směrem ven další příbory – příbor na předkrm (první chod) bude od talíře nejdále. Nad talířem má pak svoje místo dezertní příbor. Nad čepel nože postavíme sklenici na nápoj v případě, že bude sklenice jen jedna. Jinak má nad nožem své místo sklenka na nápoj, který budeme pít k hlavnímu chodu; ostatní sklenky – (na nápoj k předkrmu a k dezertu) stavíme vpravo od ní, nad lžíci a dezertní nůž. Pokud nás čeká na počátku hostiny přípitek šumivým vínem, sklenka na něj bude vlevo od sklenky na nápoj k hlavnímu chodu. A máme prostřeno. Pak už jen zbývá zapálit svíčky na adventním věnci, poděkovat za dar života a lásky a pozvednout sklenice s jiskřivým vínem. -daš-