Nepostradatelná součást kuchyně

Nepostradatelná součást kuchyně

Česká kuchyně je typická svou složitou přípravou jídel. A protože na přísloví, že láska prochází žaludkem, je trocha pravdy, naše hospodyňky si právě vařením snaží doma udržet své miláčky. K dokonalému výsledku potřebují jediné – kvalitní troubu. Ta může být součástí sporáku, kdy celý přístroj stojí samostatně a lze...

Česká kuchyně je typická svou složitou přípravou jídel. A protože na přísloví, že láska prochází žaludkem, je trocha pravdy, naše hospodyňky si právě vařením snaží doma udržet své miláčky. K dokonalému výsledku potřebují jediné – kvalitní troubu.

Ta může být součástí sporáku, kdy celý přístroj stojí samostatně a lze ho podle potřeby přemisťovat, nebo může být vestavěná v kuchyňské lince. Buď v kombinaci s vestavnou varnou deskou, přičemž obě zařízení se ovládají z panelu umístěného na přední straně trouby, nebo je samostatná a má vlastní ovládání, a proto ji lze instalovat do libovolné výšky (nejčastěji výšky očí), což je pohodlné při manipulaci a kontrole připravovaného jídla.

Funkce a vnitřní vybavení
Tatam je doba, kdy se trouby využívaly pouze k pečení. Nabízeny jsou sice modely se základní funkcí - tedy s pečením, ale poptávka se stále více soustřeďuje na multifunkční přístroje, které poskytují více možností tepelné přípravy jídla. To usnadňuje i urychluje práci, navíc přístroj, kromě toho, že ovládá více činností, zabírá minimální prostor.

Kromě klasického oboustranného ohřevu mají trouby i horkovzdušný ohřev zabezpečující rovnoměrné teplo v celém pečicím prostoru (umožňuje to péct i několik druhů jídel současně) a gril. Všechny tři způsoby přípravy jídla pak lze mezi sebou různě kombinovat, což se projeví na konečném výsledku. Tím však možnosti využití ještě nekončí. Výrobci v konkurenčním boji s ostatními spotřebiči trouby stále vylepšují a vybavují je dalšími činnostmi, jako je například rozmrazování, předehřev (ve velmi krátké době připraví teplotu vnitřního prostoru, spoří se čas i energie), udržování teploty hotového jídla, funkce pizza/chléb nahrazující proces pečení jako u klasické pece atd. Novinkou u domácích trub je možnost přípravy pokrmů v páře, která je rychlá, ohřev probíhá rovnoměrně a cenné látky obsažené v potravinách se ztrácejí jen minimálně.

Pohodlná obsluha je zajištěna vnitřním vybavením. Vedle standardních kovových polic mají některé modely pojízdný teleskopický výjezd (vozík, plech, rošt), který umožňuje vysunutí až na samý okraj trouby. Tím je usnadněna práce při vkládání a vyjímání jídel nebo při jejich potírání, polévání apod. Grilování je doplněno otočným grilovacím špízem, k dokonalosti přípravy pokrmů pak slouží tepelná jehlová sonda (teploměr pokrmů). Jejím úkolem je během pečení informovat o aktuální teplotě uvnitř masa. Pomáhá při samotném pečení, méně zdatní kuchaři si totiž mohou nastavit požadovanou teplotu a přístroj včas oznámí konec procesu.

Bezpečnost a ovládání
Teplotu a funkci nastavujeme otáčením nebo stiskem příslušných tlačítek, nad kterými je vždy přehledně vyobrazená činnost, luxusní modely mají displej, na němž se tyto informace zobrazují. Automatika pak u vybraných přístrojů umožňuje nastavit programy předem, případně může zvukovým znamením oznámit konec procesu nebo doporučit optimální teplotu či dobu pečení.

Speciálně u tohoto typu spotřebiče je nutné pamatovat na bezpečnost. Vysoká teplota uvnitř pečicího prostoru může být nebezpečná, z toho důvodu jsou u většiny trub přední dvířka chráněná proti propouštění tepla ven, a tak jsou během pečení zvenku jen mírně zahřátá. Proti otevření jsou vybavena dětskou pojistkou. Bezpečnost zajišťuje i automatické vypnutí, které po uplynutí určité doby (cca 4 hodiny) přístroj samo vypne, pokud nedojde k žádnému zásahu ze strany uživatele.

Údržba
Tam, kde se vaří a peče, vzniká samozřejmě množství nečistot i nepříjemných zápachů. Většina trub od renomovaných výrobců má tukový filtr a pachový katalyzátor proti nepříjemným vůním a vnitřní prostor speciálně upravený tak, aby se snadno čistil, případně je trouba vybavena nějakou další funkcí, která pomáhá při údržbě. Výjimkou nejsou ani plechy, pekáče a vnitřní vybavení, které také bývají povrchově chráněné, takže se po použití velmi snadno myjí.

Design
Vestavné trouby jsou součástí kuchyňské sestavy, proto jejich vzhled vybíráme s ohledem na její tvar a barevnost. Tyto spotřebiče mají elegantní a čisté linie, moderní tvar je citlivě kombinován s ostatními doplňky jako je madlo a tlačítka. Velmi podstatnou roli hraje barva. Kromě standardní bílé a černé jsou dnes často vyhledávané v nerezovém či nově aluminiovém provedení.

-Magdaléna Vránová-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte šikovného truhláře?

Zadejte si poptávku v kategoriích: truhlářství a stolařství,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Zakázkový nábytek do obývacího pokoje, Koupelnová skříňka, Návrh a realizace kuchyňské linky ve francouzském stylu.