Abyste se dobře najedli, potřebujete u toho i správně sedět. Vždyť krčit se u malého stolku, který je nepřiměřeně nízký, není pohodlné a nesvědčí to ani žaludku. Ať už máte jakkoliv velký byt, místo na jídelní stůl byste si vždycky měli najít. Volba jídelního stolu samozřejmě závisí na mnoha okolnostech: početná rodina v prostorném bytě se nemusí nikterak omezovat a vybere si bytelný stůl, u něhož se odvíjí čilý rodinný ruch. V menších domácnostech s ohledem na počet strávníků a omezené prostorové možnosti volíme některou z úsporných variant. V tomto případě je ideální použít rozkládací stůl, jehož služba přijde vhod kdykoliv se společnost rozroste. Malý prostor, velké plány V první řadě je nutné se rozhodnout z jakého materiálu má být stůl vyroben a zároveň jaký zvolíme mechanizmus. Obojí má velký vliv nejen na celkový vzhled, ale zároveň jimi bývá určen i tvar jídelní desky. Ta může být čtvercová, obdélníková nebo mít zakulacené rohy v podobě oválu či kruhu. Tehdy majitelé nejsou limitováni ostrými hranami, takže v případě potřeby je možné pohodlně usadit i větší počet osob. Zatímco klasikou jsou stoly dřevěné, kovové konstrukce mají odlehčenější vzhled a zajímavější způsoby rozkládání. Těch je sice nabízena celá řada, ale v zásadě bychom je mohli rozlišit na rozkládací mechanizmy pro stoly dřevěné a rozkládací mechanizmy pro stoly s kovovou konstrukcí. Jak se rozkládají stoly? Nohy jsou pevně spojeny pod stolní deskou luby. Na nich je připevněno kování, které umožňuje rozdělenou desku stolu od sebe roztáhnout a vložit do vzniklého prostoru další stolní desku (ručně nebo mechanicky). Deska stolu se vysune na jednu stranu, vzniklý prostor se doplní deskou, původně ukrytou pod stolní deskou ze strany. Nohy zůstávají na místě. Okraje jídelní desky jsou schované vespod, stačí je jen vytáhnout a desku tak prodloužit o požadované centimetry. Jídelní deska může být připevněna ke stěně, v případě potřeby se spustí a podepře nohou. Alternativní stolování Jsou byty, do kterých se klasický jídelní stůl zkrátka nevejde. Tehdy si můžeme doma zřídit náhradu, která sice nebude tak prostorná, avšak poskytne dostatečný komfort při stravování. Jednou z nich je takzvané snídaňové sezení, které zakončuje kuchyňskou sestavu. Deska může mít jakýkoliv tvar, avšak oproti jídelnímu stolu je menší. Pokud se z prostorových důvodů ani tato varianta nevejde do kuchyně, pak můžeme zvolit další řešení. Například desku napodobující barový pult, avšak bude umístěna do běžné výšky jídelního stolu. Ke stravování se také může využívat pracovní plocha, která je prodloužena a nenásilně přechází v prostor určený ke stolování. Ve velkých kuchyních si můžeme dovolit ostrůvek, který nejen že zastane funkci jídelního pultu, ale zároveň rozšiřuje úložné prostory. Pohodlně se posaďte Abyste se skutečně s chutí najedli, potřebujete rovněž pohodlně sedět. Přestože je na našem trhu rozsáhlá nabídka jídelních židlí, není pravidlem, že každý model musí být pohodlný. Pravidlo číslo jedna: při výběru se posaďte a vyzkoušejte ji. Jakmile se vám na ní dobře sedí, pak zvažte další momenty, které souvisí s domácností. Máte-li doma děti, pak jsou ideální židle se sundavacím potahem, který lze prát. Plast, kov, ale i dřevo jsou oproti polstrování tvrdší, zvažte, který materiál vám bude vyhovovat, neopomeňte estetickou stránku. Vždyť stůl a židle tvoří neoddělitelný tandem, který se musí esteticky i funkčně doplňovat. V momentě, kdy nemáte místa nazbyt, případně často doma vítáte návštěvy, pak přijdou vhod stohovatelné nebo skládací židle. Obě varianty se snadno skladují. Pamatujte si že: Osoba sedící na židli u jídelního stolu potřebuje k pohodlnému pohybu minimálně 1,2 m2. Při usedání, odsedání a odsouvání židle, případně pro procházení jiné osoby, potřebujeme volnější prostor. Stojí-li židle těsně při zdi nebo před nábytkem, počítáme k ní ještě alespoň 5 cm. Posviťte si Na jídlo musíte dobře vidět, takže nad každým jídelním stolem, pultem či barem by mělo být samostatné osvětlení. Jeho úkolem je osvětlit celou jídelní desku tak, aby strávníci dobře na jídlo viděli. Ideální jsou lampy, u nichž lze nastavit pomocí mechanizmu délku závěsu, ty, které se montují napevno, umisťujeme tak, aby neoslňovaly strávníky a nepřekážely ve výhledu. Zdroj světla musí být schován ve stínítku, aby zbytečně nenamáhal oči. Jeho barva by měla být teplá, aby pokrm i přísedící působili dobře. Pamatujte si že: Zdroj osvětlení jídelního stolu musí mít teplou barvu a nesmí oslňovat strávníky. Zvolte dostatečný počet lamp, abyste na pokrm dobře viděli. Intimní atmosféru navodíte pomocí stmívače, kterým snížíme intenzitu světla.