Celosvětovým trendem je umožnit zaměstnancům pracovat doma. Pro zaměstnavatele je taková spolupráce výhodná, šetří pracovní místo i energii. Navíc je zaměstnanec minimálně vyrušován a rozptylován, a protože je ve svém prostředí, které si může přizpůsobit zcela vlastním potřebám a požadavkům, cítí se dobře a pracuje efektivněji. Řeč je o práci, kterou můžeme vykonávat u pracovního stolu, k němuž dnes už neodmyslitelně patří počítač s monitorem, klávesnicí, myší, samozřejmě úložné boxy, kancelářské potřeby a židle.

Vzhledem k tomu, že tu trávíme několik hodin denně, je nutné, aby naše pracoviště bylo ergonomicky správně řešené. Jak to poznáme? Zcela jednoduše, přestože tu trávíme tolik času, nebudou nás ze sezení bolet záda, krk, zápěstí a nohy nebudou otékat. Výběr pracovní sestavy Při úvahách o vhodném pracovišti musíme dopředu zvážit, zda bude sloužit jenom jedné osobě, nebo více členům domácnosti. Od toho se odvíjí jeho umístění. Ideální je samostatná místnost, kde se uživatel může uzavřít a kam v případě více účastníků má přístup každý z rodiny. Nedovoluje-li to obytný prostor, pak bychom měli pro sestavu najít méně rušný kout, nevyužívanou niku apod., pracoviště nesmí vizuálně ani zvukem rušit ostatní členy domácnosti. Je-li součástí relaxační zóny (např. ložnice), pak je nutné ho opticky oddělit. Alespoň paravánem, závěsem nebo řadou šatních skříní. Samotná sestava by pak měla poskytovat dostatek pracovního i úložného místa, v případě, že ji využívají i děti, je vhodná výškově nastavitelná deska. U kontejnerů oceníme kolečka, která dovolí snadný přesun. Při výběru pracovního stolu věnujme pozornost výšce pracovní desky, která musí poskytnout dostatečný prostor pro nohy, velikost desky pak zaručit pohodlnou pracovní plochu. Její rozměr a tvar by měl umožňovat proměnlivé uspořádání všech zařízení a pomůcek. Nejvhodnější je vybavení kancelářských pracovišť pracovními stoly s tzv. „ergo hranou“. Rádius a náběh této hrany umožňuje příjemný kontakt s pracovní deskou. Ergo hranu je možné konstrukčně přizpůsobit pro upevnění stolových paravánů, které umožňují zavěšení polic a dokumentů. Pracovní židle Kvalitní židle umožňuje takzvané dynamické sezení, tj. měnit polohu těla zejména dopředu do pracovní pozice a dozadu do pozice relaxační. Přitom je důležité permanentní podepření zad. Automatické přizpůsobování zádové sedací opěry pohybům trupu umožňuje samotný mechanismus židle. Jinak se páteř bortí, stáčí a blokuje důležité nervy. To pak brání prokrvení zádových svalů i správnému fungování vnitřních orgánů. Páteř v křeči je hlavním důvodem mnoha zdravotních obtíží.

Obecně platí, že židle má mít 5ramennou podnož na kolečkách, výškově nastavitelnou opěru zad, stejně tak i područek a podpěru hlavy, jsou-li součástí. Samozřejmostí je i nastavitelná výška sedu a odborníci doporučují plynový píst, který zaručuje měkký dosed.Umístění monitoru Horní řádka textu na obrazovce by měla být nepatrně pod úrovní očí. To proto, že jakákoli část obrazovky nad úrovní očí zvyšuje napětí v krku a ramenech. Umístění klávesnice Pracovník sedí kolmo k počítači a předloktí, zápěstí i dlaně jsou v jedné rovině. Sklon klávesnice by měl být asi 10 až 15 °. Klávesnice umístěná na výsuvné desce je sice praktická, ale deska je zpravidla velmi malá a neumožňuje dostatečnou oporu zápěstí. Myš Vyvarujte se svírání myši. Umístěte ji na podložku s měkkou (nejlépe gelovou) vyvýšenou částí pro zápěstí. Při práci s myší by se neměla ruka vytáčet z přímé osy se zápěstím. Dejte přednost symetrickému tvaru, který můžete používat oběma rukama. Jaké je ergonomické pracoviště? • je to pracoviště vybavené v souladu s řadou kritérií vyjádřených ve směrnici EU č. 90/270 a v mezinárodní normě ISO č. 9241 o ergonomických požadavcích • chrání zdraví • odstraňuje možnosti vzniku obtíží pohybového aparátu z nevhodně uspořádaného pracovního místa • snižuje psychickou a fyzickou zátěž Podle zdravotnických statistik vyvolává jednostranné zatížení pohybového aparátu při práci v sedě u 60 – 80 % lidí bolesti zad a téměř 75 % osob pracujících s počítačem má potíže se zrakem. Vznik těchto obtíží, jejich intenzita i četnost výskytu jednoznačně souvisí s ergonomickým uspořádáním pracovního místa. Onemocnění páteře a svalstva lze předcházet dodržováním správné polohy trupu a končetin při sezení, výškou a sklonem pracovní plochy. Důležitá je také ochrana horních končetin před dlouhodobým jednostranným zatížením malých svalových skupin předloktí, způsobeným nevhodným umístěním či sklonem klávesnice. Je třeba chránit rovněž zápěstí před dlouhodobým tlakem o ostrou hranu klávesnice či stolu. Nezbytná je správná zraková pohoda - umístění obrazovky a světelné podmínky na pracovišti. Základním předpokladem ochrany zdraví při práci u počítače je ergonomicky nezávadné uspořádání pracoviště a používání vhodných ergonomických pomůcek.

-td-Foto: Vitra, 3M Precise