Módní návrhář Osmany Laffita preferuje styl třicátých let, ke kterým neodmyslitelně patří elegantní kostýmky, přiléhavé večerní róby a dlouhá retka. Křivky žen byly tenkrát sice plnější, avšak stále smyslné a sexy. Právě proto na jeho módních přehlídkách neuvidíte předvádět anorektická živoucí ramínka, ale přitažlivé dívky vyzařující sex—appeal, na nichž je vidět, že nehladoví, ale v rámci zachování určitých pravidel se s chutí najedí. Podobně jako tvůrce šatů, které prezentují - Osmany Laffita. Pro něho je kuchyň významnou místností, stoluje tu se svými blízkými, přijímá návštěvy nebo tu jen tak sedí a díky překrásnému výhledu do okolí pozoruje krajinu a relaxuje. Z těchto všech důvodů odtud zmizela televize, která tu původně měla na několik dní své místo. Místo jejího sledování se Osmany pouští do vaření - naposledy to byly knedlíky. Maminčiny dobroty „Když jsem přijel do Prahy, neměl jsem žádný problém s českou kuchyní. Chutná mi všechno až na koprovou omáčku a svíčkovou,“ vyprávěl Osmany Lafitta, když mě s úsměvem na tváři vítal v nově zrekonstruované kuchyni. Na jídelním stole byla v misce obrovská manga, která znám pouze z reklamních fotografií, a na pracovní desce ležely plodiny, které jsem nikdy neviděla. „Včera přijela maminka a přivezla plný kufr ovoce a zeleniny, o kterých ví, že je zbožňuji, a která tu lze koupit jen málokdy. Je velmi dobrá kuchařka, takže tu bude vařit kubánská jídla a bude mě krmit od rána do večera.“ „Jaká je kubánská kuchyně?“ „Není tak ostrá jako třeba mexická, typickým jídlem je směs z černých fazolí, anglické slaniny, cibule, papriky a rýže. Směs se podává s pečeným vepřovým a avokádem nebo smaženými banány,“ říká Osmany a dodává, že víc než ryby je na Kubě oblíbené kuře nebo vepřové maso. Při výběru potravin dbá světový návrhář zejména na jejich kvalitu. Nemá oblíbený pokrm a ani nepreferuje některou z vyhlášených kuchyní. Stravuje se podle chuti a toho, kde se právě nachází. Vaří rád, ale kvůli pracovnímu vytížení málo, zpravidla se stravuje v oblíbených restauracích. V Čechách jako doma Koloniální způsob, kterým se zařizují domy na Kubě, použil Osmany při rekonstrukci kuchyně. Sestava je z tmavě mořeného masivního dubu kombinovaného s mramorem. „U nás se častěji používá keramický obklad nebo mozaika, ale mně mramor připadal zajímavější,“ komentuje Osmany, který kuchyňskou sestavu navrhoval s argentinským architektem, který je zároveň jeho blízkým přítelem. „Preferuji raději větší kuchyň a menší jídelnu. Při vaření totiž potřebujete hodně místa - odkládacích ploch, úložného prostoru atd.“ Jednou z podmínek při navrhování sestavy byla možnost schovat všechno, včetně přístrojů za kuchyňská dvířka. Protože je kuchyň vyrobená na zakázku, řešení tohoto úkolu bylo celkem jednoduché. Systém umožňuje zasunout dvířka dovnitř sestavy, takže police je volná a lze ji snadno i s přístrojem vysunout ven. „Jakmile skončíte s vařením, všechno můžete pohodlně uklidit dovnitř, nic není vidět a kuchyň je rychle uklizená,“ říká Osmany. Jediné, co zůstává na očích, je dekorace. „Porcelánový servis pochází z mé kolekce. Navrhuji také nábytek a doplňky včetně jídelních souprav, sklenic a dalších drobností. Stejně jako všechno nové i toto, ještě nepoznané teritorium, mě posouvá dál.“ -Monika Malá- Foto: Iveta Kopicová