Jenže široká nabídka van s masážním systémem může v člověku, který se vyzná ve zcela jiném oboru, spíše vyvolat nejistotu a nahnat obavy. Který z modelů je nejlepší? Montáž vany je spojena se stavebními úpravami a pořizovací částka není zas až tak nízká, abychom se o těchto zdraví prospěšných zařízeních neinformovali podrobněji.

Důležitá maličkost

Masážním systémem můžeme osadit v podstatě kteroukoliv vanu. Na uživatelích je v první řadě rozhodnutí, zda dají přednost akrylátu nebo smaltované oceli, další podstatnou roli hraje vnitřní tvar vany. Měl by vyhovovat jak vzrostlému muži, tak i útlé ženě, proto je vhodné si do vany při výběru lehnout a vyzkoušet ji.

Jak se vyznat v systémech

V momentě, kdy máme vybranou vanu, začněme uvažovat o typu masážního systému. Rozeznáváme perličkový, vířivý a kombinovaný. Postačí-li vám jen provzdušnění, pak je vhodný základní systém, takzvaná perličková masáž. Její účinky jsou spíše psychického charakteru. Tělo ponořené do vody je zahaleno do bublinek, které lehounce masírují povrch pokožky a zároveň je nadnášejí. Výrobci tento druh masáže nazývají různě, přestože jde prakticky o totéž. A tak se můžete setkat s názvy, jako je aeropool, air-masáž, air-pool a tak dále. Systém tvoří soustava menších trysek instalovaných na dně vany, kterými proudí do vody studený nebo teplý vzduch, některé modely vzduch smíchávají s ozonem.

Vířivé systémy jsou zastoupeny dvěma variantami. První a rozšířenější typ, který se montuje do van z akrylátu, tvoří soustava hadic instalovaných kolem obvodu vany a čerpadlo. Princip masáže spočívá v tom, že voda napuštěná do vany je čerpadlem nasávána do okruhu a smíchána se vzduchem a přes boční trysky je vrácena zpět do vany. Jakmile se masážní systém vypne a vana vypustí, může se u některých systémů stát, že v plastových hadicích, které se časem u některých modelů mohou prověsit, zůstane voda, a ta se začne v krátké době kazit. V momentě, kdy systém znovu pustíme, se hygienicky závadná voda dostane zpět do napuštěné vany, což je samozřejmě nevhodné. Proto je velmi důležité informovat se o použitém masážním systému. Může být vyspádován, někteří výrobci ho vybavují speciálním vysoušečem, který zabezpečí, že po vypuštění vody se systém automaticky absolutně dosuší a podobně. Obecně je vana vybavena 5 - 6 masážními tryskami, které jsou nasměrovány od končetin směrem k srdci, vždy šikmo k povrchu těla. Zpravidla jsou dvě trysky na dolní končetiny, dvě na boky, 1 - 2 na záda. Některé modely mají navíc soustavu masážních trysek instalovaných v oblasti páteře, jejich úkolem je masírovat především oblast krční páteře.

Druhým systémem je takzvaný turbo-whirl, který instaluje do svých ocelových smaltovaných van firma Kaldewei. Systém netvoří spleť hadic (takže nezůstává zbytková voda), ale samostatné turbíny s vlastním motorem instalované na bocích vany. Při úvahách o tomto typu masáže je nutné vědět, že vana má speciální generátor, který je nutné z hlediska bezpečnosti instalovat mimo koupelnu. Výhodou je, že trysky lze opravit zevnitř vany, takže ji můžeme klasicky obezdít, což u předcházejícího systému nelze, protože je nutné nechat v případě potřeby volný přístup k systému (čelní strana má proto zpravidla odnímatelný panel).

Nabídne-li vám prodejce kombinovaný systém, pak má na mysli jen to, že vana bude vybavena jak perličkovou, tak i vířivou masáží. Což je v konečném důsledku asi nejlepší řešení.

Něco navíc

Před několika lety představil vědecký výbor složený z lékařů a terapeutů inovační terapeutickou lázeň, takzvanou bioenergetickou hydromasáž. Klasická hydromasáž je posílena speciálními terapiemi, takzvanou aromaterapií, chromoterapií a muzikoterapií. Jejich základ tvoří rostlinné esence, energie vytvářené určitým spektrem barev a hudební vibrace. Jejich vhodnými kombinacemi vzniklo několik různých programů, jejichž vliv dosahuje pozitivních účinků. Například dochází k uvolňování svalového a duševního napětí, jindy je tělu i duši dodávána energie a vitalita, další kombinací se zvyšuje pružnost a pevnost pokožky a podobně.

Co je co

**Aromaterapie je založena na olejových esencích z rostlin používaných při nemocech nebo pro rozvoj lidského potenciálu.

Chromoterapie využívá náboj energie nalézající se ve světelných vlnách. Barvy ovlivňují naše nálady. Každá barva vysílá určité vibrace, na které organizmus reaguje změnou frekvence dýchání, zvýšením či snížením krevního tlaku. Modrá uklidňuje; žlutá povzbuzuje; zelená uvolňuje; červená působí vzrušivě.

Muzikoterapie využívá speciálně upravené zvukové stopy, které se linou z reproduktoru nad hladinou i pod ní. Tělo je jemně masírováno rázovými vlnami (decibely), které vnímá jako chvění a vlnění.

Co byste měli vědět, než koupíte hydromasážní vanu

    1. Nesmějí se v nich používat koupelové pěny, soli a podobně. Rovněž je nelze používat při mytí čehokoliv, co způsobuje nečistotu, například mytí bot, bruslí, zvířat a podobně.
      1. Počítejte s tím, že motor je mírně hlučný. Proto nejsou vhodné do klasického panelákového jádra.
        1. Pořiďte si vanu se zabudovaným systémem od výrobce. Nemontujte ho do vany později.
          1. Máte-li zdravotní potíže, konzultujte její užití s lékařem.