Jak si oživit interiér podle zimního trendu Wild White jsme si popsali v článku Interiér převlečený do zimní nálady. Naznačilli jsme si také, že na “výsluní” budou především pokojové květiny bíle kvetoucí nebo ty se stříbřitými listy. Pojďme si tedy představit tyto rostliny blíže, ať víme, z čeho si můžeme vybírat a jak se následně o tyto křehké královny postarat.

Kalanchoe beharensis Stephanotis Begonia
Poutač Měkké, stříbřitě šedozelené plstnaté listy Kalanchoe beharensis jsou tuhé a silné, jak se na správný sukulent sluší. Nejlépe prospívá na plném slunci při mírné zálivce. Nepravidelné listy často tvoří korunu. Jemný a vonný Popínavé výhonky stálezelené rostliny Stephanotis floribunda nesou příjemně vonné květy. Stephanotis pochází z Madagaskaru, preferuje tedy teplé, světlé stanoviště mimo přímé slunce a bohatou zálivku. V misce však nesmí zůstávat voda. Rada:Pokud rostlinu otáčíte různými stranami ke světlu, přestaňte jakmile se objeví květní pupeny. Kvetoucí keř Begonia venosa pochází z Brazílie. Rostlina má zajímavě zakroucené listy. Preferuje světlé stanoviště. Pokud s ní potřebujete manipulovat, buďte opatrní – silné listy se snadno lámou. Listy neotírejte od prachu, ale raději oplachujte.
Rhododendron Pachira aquatica Pachypodium lamerei
Bílá gejša Řekne-li se rododendron, většinou si představíme mohutný keř, ale Rhododendron simsii 'Witte Vogel' je ve skutečnosti malá azalka. Pokud ji umístíte na světlé stanoviště (ne však na přímé slunce) a budete ji pravidelně dobře zalévat a přihnojovat, může kvést tak bohatě, že květy zcela zakryjí listy. Vodonoš Pachira aquatica roste v deltách řek i jinde u mokrých břehů v centrálních a severních částech Jižní Ameriky. Ačkoli má ztlustlý kmen, vyžaduje ve vegetačním období bohatou zálivku. Nejlépe se jí daří na světlém, slunném stanovišti. Pokud chcete, aby se větvila do šířky, vyštipujte vrcholové výhonky. Olistěný kaktus Ostnatý stonek s dlouhými tmavě zelenými listy, to je Pachypodium lamerei, které možná může někomu připadat jako kříženec mezi kaktusem a olistěnou rostlinou. Pachypodium lamerei je známé také pod názvem madagaskarská palma podle země, kde bylo poprvé popsáno. V původní domovině listy vyrůstají v období dešťů a opadávají v období sucha. Tento cyklus je vhodné napodobit i v našich podmínkách – léto považovat za období dešťů a zimu za období sucha.
Sedum burrito Ficus binnendijkii Pachypodium lamerei
Mexický zázrak Pouštní rostlina Sedum burrito překvapí svěže zelenými, přisedlými sukulentními listy, které přerůstají přes okraje květináče. Snáší suchý vzduch a je nenáročná na živiny, ale vyžaduje slunné stanoviště. V létě zalévejte pravidelně, v zimě nechte odpočinout na světlém, chladném a suchém místě. Domácí strom Pokud hledáte neobvyklý pokojový strom, určitě se vám bude líbit Ficus binnendijkii odrůdy 'Alli', rostlina dorůstající velké výšky. Má úzké tmavě zelené, elegantně svěšené listy. Rostlinu stačí nepřesouvat z místa na místo a nevystavovat průvanu. Zářivá hvězda První orchidej, která se prodávala jako pokojová rostlina, bylo Cymbidium. Krásné květy jej zdobí po celé měsíce. Tento exotický host dobře snáší pokojové klima, a je proto oblíbenou součástí výzdoby mnoha interiérů. Pokud Cymbidium umístíte na slunné stanoviště s přísunem čerstvého vzduchu bez průvanu a budete pravidelně zalévat změkčenou vodou, odvděčí se záplavou květů.
Kalanchoe blossfeldiana Guzmania
Hezké kytičky Malé, ploché, různobarevné kvítky na pozadí lesklých zelených listů – Kalanchoe blossfeldiana je a vždy zůstane mnohostrannou a velmi oblíbenou pokojovou rostlinou. Na Madagaskaru roste divoce, v interiéru se jí bude dařit při pravidelné mírné zálivce. Zlatá koruna Bromélie, jako je například Guzmania 'Pax', jsou velmi vytrvalé. Jejich květy vyhlížejí poněkud nenápadně, ale květní listeny bývají často pestře zbarvené. U odrůdy 'Pax' tvoří nádhernou světle žlutou korunu. Zalévejte pravidelně a umístěte na světlé stanoviště mimo přímé slunce. -td- Foto: Holandská květinářská kancelář