Stejně jako u šatů i v bydlení podléhají barvy módě. Ovšem tak, jako si zcela ochotně neoblékneme kdejakou kreaci, která se prochází po předváděcím molu, není nutné bezhlavě kopírovat trendy. Mnohem důležitější je vycházet z osobního vkusu, potřeb sebe sama i celé rodiny a klást si otázku, která barva a jak vlastně ovlivňuje psychiku člověka.

Žlutá Například málokdo ví, že žluté a odvozené tóny stimulují myšlení a báječně se hodí do pracoven a některých dětských pokojů. Záměrně zdůrazňujeme „některých“, protože hyperaktivní dítě by zcela jistě bylo tímto tónem povzbuzeno až za hranici snesitelnosti a naopak bychom mohli navodit ztrátu soustředění. Takovému dítěti bývá praktičtější pořídit pohodlnou židli, na níž je možné se bezpečně pohupovat. Lékaři totiž tvrdí, že houpání zlepšuje celkové prokrvení těla včetně mozku, a přispívá tak ke kvalitě intelektuálních výkonů.

Žlutá má ještě jednu pozoruhodnou schopnost. Ve žlutém pokoji vnímáme teplotu o cca dva stupně Celsia vyšší, než jaká skutečně je. Vnímání teploty a dalších senzorických kvalit je subjektivní. Zatímco pro někoho je 19 stupňů přijatelných, jinému je při 22 stupních zima. Proto je tento efekt pochopitelný a každý fyziolog potvrdí, že zmiňovaný výrok není ani trochu šarlatánský. Zelená Zelená nebo modrá jsou barvy vhodné do ložnic. Zelená subjektivně snižuje vnímání hladiny zvuku a navíc uklidňuje. Modrá také zklidňuje a napomáhá k subjektivnímu vnímání teploty jako o něco nižší, než na jakou ukazuje teploměr. Modrá Modrá se naopak vůbec nehodí do jídelny nebo kuchyně. Vědci provedli seriózní výzkumy, kdy obarvili skupině lidí například knedlíky nebo brambory na modro potravinářskou barvou, která ani trošku nezměnila chuť pokrmu. Přesto nikomu nechutnal. Je to pochopitelné. Většina plodů rostoucích v přírodě (ne všechny) si „pořídily“ modrou barvu, aby už z dálky hlásily: Jsme jedovaté! Lidem tato informace kdesi v mozku vývojově uvízla a podvědomě se jí řídí dodnes. Hnědá Hnědé tóny (včetně béžových atd.) například vůbec nepřijímají děti, takže použití v dětských pokojích je zcela nevhodné. Pokud o těchto barvách tvrdíme, že jsou usedlé a myslíme tím, že patří vyššímu věku, má to evidentně psychologické opodstatnění. Pro malé děti je hnědá příliš složitou barvou na rozdíl od přímé červené nebo žluté. Složené barvy děti až do třetího roku věku odmítají zcela a i pak je berou na milost jen neochotně. Teprve po dvacátém roce jsme hnědou barvou ochotni se zabývat. Black & White Černá a bílá patří k jednomu ze současných trendů, který se vrací po přibližně deseti letech. Patří k velmi vyhraněným a kontrastním kombinacím. Je elegantní, jenže bylo zjištěno, že zatímco ženská psychika prudké kontrasty snáší celkem bez problémů, mužská trpí. Muži jsou zkrátka radikálním řezům méně nakloněni než krásnější polovička lidstva. -jop-