z nabídky RAKOJaké máme světlo v koupelně? Přirozené nebo výhradně umělé? A jaké ho tu budeme po zamýšlené rekonstrukci mít? Přidáme na osvětlení stěn, vylepšíme bodové osvětlení či přisvětlení zrcadla, případně zlepšíme světelné podmínky přidáním zrcadlové stěny?

Těmito úvahami a otázkami máme také na mysli to, co různé světlo udělá s novými obkládačkami a koupelnovou dlažbou, které si chceme pořídit. Protože je ve vzorkovně nebo obchodním domě většinou vybíráme a vidíme v úplně jiných světelných podmínkách, než v jakých se na ně potom budeme třeba i dlouhá léta dívat, musíme výběru a rozhodování věnovat velkou pozornost.

z nabídky RAKO< a bordercolor="black">V obchodě si prohlížíme vystavené obkládačky tak, jak jsou zde instalovány (většinou šikmo na regále) – to ale nestačí. Je nutné se na ně také podívat tak, jak budou vypadat reálně – kolmo na stěně. Prohlédneme si je zblízka i z odstupu, a případně si jednu vezmeme na ulici na přirozené světlo. Protože každý má podmínky ve své koupelně jiné - můžeme mít světlou koupelnu s velkým oknem, nebo maličkou a úzkou s černým okénkem do světlíku, někde je světlo přirozené, někde kombinované (je nutno prosvěcovat) - a večer máme všichni v koupelně světlo umělé.

Takže – v obchodě se určitě vyplatí nejen nespěchat a podívat se na zboží ze všech stran a z nabídky RAKO< a bordercolor="black">úhlů, ale dokonce si jednu či dvě obkládačky a podlahovou dlaždici koupit! (Někde nám naštípnutou nebo uraženou dokonce i dají). Doma v koupelně se na obklady podíváme – a možná budou vypadat úplně jinak než ve vzorkovně. Protože je uvidíme přímo na místě v originálním osvětlení, budeme mít většinou jasno. Nemusíme zdlouhavě přemýšlet v obchodě a navíc si ušetříme riziko špatného výběru - lepší bude investovat pár desetikorun nebo stovku, než si naslepo nechat dovést obklady za desetitisíce domů a až ve vlastní koupelně poznat svou případnou chybu a unáhlenost výběru.

-ag-