Žádný byt by neměl osobitý charakter, kdyby ho nezdobily maličkosti – drobné doplňky, které nám připomínají určitou životní situaci. Ať už jsme je získali darem nebo si je koupili sami, k většině takových předmětů cítíme upřímnou sympatii. Vystavujeme si je proto na oči, abychom se z nich těšili a zároveň jimi zdobili domov. Ideální jsou pro ně prosklené skříně (tzv. skleníky) nebo vitríny, ale takový solitér se v každém bytě nenajde nebo už je zaplněný, takže musíme najít alternativní variantu. Nejjednodušší je klasická police. Nepodceňte materiál Jejich výběr se řídí vzhledem interiéru, do kterého je chceme umístit, a předměty, které na ně budeme vystavovat. Volbu materiálu podřizujeme okolnímu nábytku, k dřevu jsou vhodné police ze stejného materiálu, do modernějšího funkcionalistického pojetí se hodí sklo, nerez, případně jejich kombinace. Zatímco dřevo působí v interiéru těžším dojmem a hodí se především do větších místností, kde jeho masa zanikne, průsvitné skleněné police můžeme použít do malometrážních bytů, kde netvoří optickou bariéru. Plast vynikne díky široké barevné škále zejména v dětských pokojích, nebo v interiérech, kde jsou použity výrazné barevné akcenty.

Dřevěné police: 1. K osvědčeným dřevěným spojům patří spoj na drážky, polodrážky a čepy. 2. Spoje se připravují frézou (nebo ruční kotoučovou pilou ad.). 3. Způsob upevnění police je závislý na jejím tvaru, velikosti a pozdějším zatížení. 4. Desku nejčastěji podpírají dřevěné konzoly nebo kovové nosníky.

Samostatnou kapitolou je údržba. Na otevřené police se práší, musíme se proto o ně starat častěji a zpravidla pečlivěji. Z tohoto důvodu je lepší vystavovat na ně větší kusy, které snadno a rychle sundáme a znovu vrátíme na své místo. Také časté používání vlhkého hadříku nemusí svědčit všem materiálům. Zvolte proto ty, které lze třeba i každodenně omývat a vlhkost jim nebude vadit. Bohatý výběr Na lehčí doplňky (vázu s květinou, obraz apod.) můžeme použít polici s krytými nosníky. V interiéru působí elegantně, protože je vidět pouze nosná část, vše ostatní je skryto. Znamená to, že součástí kovové konstrukce připevněné ke zdi jsou tyče, na něž se police nasadí. Protože působí při zatížení jako páky, musíme se předem přesvědčit, jak je stěna pevná. Správná vzdálenost mezi nosníky je cca 450 mm. Podobnou funkci zastane polička s čelní lištou. Na ní se velmi hezky vyjímají talíře, menší obrázky či oblíbené sbírky, zkrátka všechny předměty, které můžeme opřít o přední lištu. Tento typ police se upevňuje na stěnu zadním upínacím prknem. Vhod přijde i běžný typ poličky se zadní částí upevněnou ke stěně, ke které je pomocí dřevěných kolíčků pevně spojena vlastní deska. V moderních interiérech velmi hezky působí police ze skla. Může být ukotvena v dřevěné liště, jejíž barvu sjednotíme s okolním zařízením. Ke zdi se připevňuje běžným způsobem, skleněná deska se pak zasune do její drážky. Skleněné police můžeme také připevnit do předem připravených dřevěných úchytek. Takové provedení se hodí například k umístění do niky nebo do okna.

Skleněné poličky 1. Do 60 cm by mělo mít sklo tloušťku 6 mm. 2. Mezi 60 — 100 cm má mít sílu 10 mm. 3. Pro délku 100 — 120 cm je vhodná tloušťka 12 mm. 4. Je-li police delší jak 120 cm, musí mít podpěru nejen po stranách, ale také uprostřed. 5. Sklo si necháme vždy odborně připravit (řezat, brousit) u sklenáře.

Krabicové a skříňové poličky Doposud jsme se zabývali pouze jednoduchým provedením – klasickými rovnými policemi, které se od sebe lišily způsobem přichycení nebo použitým materiálem. Tam, kde potřebujeme více odkládacího místa, můžeme zvolit krabicové nebo skříňové typy. Jsou to otevřené police sestávající z bočních stěn, upínací laťky a podle provedení horní a dolní desky, případně vnitřních polic. Využívá se například v kuchyni u varného centra (na kořenky), vhod přijde v nevelké koupelně (musí být z materiálu, kterému vlhké koupelnové prostředí nevadí) či na toaletě. Náš tip Ještě než uděláte první díru do zdi, dobře zvažte správné rozmístění. Po dodatečných změnách se musí opravovat povrch stěny (sádrování, vyrovnávání), často nás čeká i nové malování. -Tereza Novotná-