Dřez – centrum kuchyňského dění

Dřez – centrum kuchyňského dění

Statistika dokazuje, že šedesát procent kuchyňských prací se odehrává u dřezu, a to i přesto, že většina kuchyní je dnes vybavena myčkou nádobí. Dřez totiž využíváme k mnoha dalším činnostem, například při očišťování zeleniny, masa, při slívání vroucí vody, odmýváme v něm nádobí a také si tu během vaření myjeme ruce....

Statistika dokazuje, že šedesát procent kuchyňských prací se odehrává u dřezu, a to i přesto, že většina kuchyní je dnes vybavena myčkou nádobí. Dřez totiž využíváme k mnoha dalším činnostem, například při očišťování zeleniny, masa, při slívání vroucí vody, odmýváme v něm nádobí a také si tu během vaření myjeme ruce. Činností bychom samozřejmě našli mnohem víc, právě proto bychom této malé, zato velmi důležité části vybavení kuchyňské sestavy, měli věnovat zvýšenou pozornost.

Moderní dřezy jsou individuálně uzpůsobená pracoviště, která mohou být s ohledem na prostorové poměry a předpokládané převažující použití konstruována více méně zcela libovolně.

Univerzální centrum
Co to v praxi znamená? Po nástupu myček ztratil dřez hodně ze svého původního významu. Je proto praktičtější zvolit variantu s přídavnými částmi, které usnadní práci v kuchyni. Například pro umývání zeleniny a ovoce přijde vhod speciální menší nádržka se sítkem, na nádobí si můžeme pořídit tvarovaný košík a na krájení prkénko, které bude součástí sestavy a zároveň bude sloužit na odkládání horkých hrnců. Pro ně můžeme rovněž připravit nejrůznější tvarované odkládací plochy, které jsou podle typu dřezu na jedné nebo obou stranách. V kuchyních, kde se často vaří, ocení kuchařka vestavenou šachtu pro vhazování kuchyňského odpadu. Zbaví ji totiž potřebě neustále se shýbat ke koši. Podobně jako drtiče odpadů, likvidující organický odpad přímo v kuchyni. Zapáchající nehygienické zbytky se tedy ihned zničí.

Otázka budoucnosti
Při výběru dřezu bychom měli mít na paměti, že si ho pořizujeme přibližně na následujících dvacet let, proto by měl splňovat nejen nároky z praktické stránky, ale rovněž by měl esteticky korespondovat s celou sestavou.

Nejnovější modely dřezů designem plně odpovídají současnému trendu – tedy mají oblé, ale i
hranaté tvary, některé působí velmi futuristickým dojmem, některé kompaktně splynou s pracovní deskou, nebo naopak barevně vyniknou a vytvoří dominantní prvek sestavy. Výběr záleží jen a jen na představách uživatele, který by rozhodně neměl podcenit materiál, z něhož je dřez vyrobený.

Oblíbené materiály
Původně se dřez nejčastěji vyráběl ze smaltu, který však byl v pozdější době nahrazen pevnější a odolnější ušlechtilou nerezovou ocelí. Kvalita tohoto materiálu zaručuje, že spolehlivě vydrží všechny nástrahy běžného kuchyňského provozu. Nerez může zůstat v původním přírodním provedení, k dostání je rovněž v kartáčované úpravě, případně profilovaný. Vždy by měl být dostatečně silný (informaci získáte u prodejce), aby na něm hned tak nějaké poškození nebylo patrné. Předností nerezu je vysoká žáruvzdornost, kompaktnost povrchu a odolnost vůči chemikáliím.

Mezi další vyhledávané materiály patří keramika, jejíž kvality jsou dávno v praxi prověřeny. Je žáruvzdorná, pevná a její povrch lze snadno udržovat. Poddajnost materiálu dovoluje designérům navrhnout nejrůznější tvary, při zachování všech ergonomických i hygienických pravidel, mnozí pak ocení širokou paletu nabízených barev.

Pestrá nabídka
Moderní doba samo sebou přinesla i nejrůznější umělé materiály, jejichž vlastnosti dokonale vyhovují současným nárokům uživatelů. Mezi nejznámější patří corian či varicor, které se řadí mezi téměř nezničitelné materiály. Povrch je vysoce hygienický, přičemž materiál umožňuje spojení beze spár, takže okraj dřezu dokonale přechází v pracovní desku. Dřez z těchto materiálů je odolný vůči chemikáliím, vysokým teplotám i vodě. Díky snadnému opracování (můžeme ho frézovat, brousit, hoblovat apod.) lze jej vyrobit přesně na míru prostoru.

Dalším syntetickým materiálem je kombinace přírodní žuly (zastoupena je 80 %) a akrylu (zastoupen 20 %). Vysoký podíl zastoupení žuly vytváří velmi příjemný, přírodě blízký vzhled. Vlastnosti jsou pro kuchyň optimální. Materiál je odolný vůči vysokým teplotám i chemikáliím, tvrdý a pevný při běžných pracovních úkonech. Podobnými vlastnostmi se pak může chlubit další kombinovaný materiál – tentokrát z křemene a akrylu.

Dřez vybírejte:

  • S ohledem na nejčastěji prováděné činnosti

  • Seznamte se s nabízenými sestavami, zvolte variantu, která vám vyhovuje nejvíce

  • Materiál musí být pevný, odolný a hygienický

  • Oceníte snadnou údržbu povrchu

  • Nezapomeňte na drtiče odpadu či odpadní šachty


  • -Veronika Malá-

    Komentáře

    Načítám komentáře...

    • Interiéry
    • Autor:
    • Vydáno:

    Doporučujeme

    Hledáte šikovného truhláře?

    Zadejte si poptávku v kategoriích: truhlářství a stolařství,kuchyně,dřez.
    Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Kuchyňská linka, Návrh a dodávka nábytku do dětského pokoje.