Léto je uprostřed, dovolené v plném proudu, slunce konečně svítí… I téma dnešní rubriky Architektura bude podobně prázdninové. Cesty a dovolené jsou vždy spojené s bydlením v cizím prostředí, aby bylo co nejpříjemnější, stavějí lidé od nepaměti zájezdní domy, hostince, penziony a hotely. O designových hotelech, tedy tématu vybraně architektonickém, jsme již v této rubrice několikrát psali (viz odkazy na předchozí články na závěr textu). Dnešní téma je více než o architektuře konkrétních hotelů o strategiích, které architekti společně s manažery špičkových hotelů vymýšlejí, aby do design, wellness a jiných speciálních ubytovacích zařízení nalákali co nejvíce zákazníků. A aby se pak vraceli, nejlépe se svými známými a rodinami. Dobře to umí například Phillipe Starck, Matteo Thun a řada dalších světových designérů a architektů. Takže mezi prohlížením obrázků, kterými přibližujeme některé vybrané designové hotely ve světě, si přečtěte, jak Starbucks nebo Mc Donald´s a podobní vás umějí šikovným marketingem přesvědčit. Architektura a design interiérů v tom hrají také svou roli. Jistota dobrého jídla "Kdykoliv navštívím Florencii a žvýkám u Mc Donald´s Big Mac, vím, že jsem se vrátil domů." Touto náhodně vyřčenou poznámkou známého amerického architekta se její autor snažil při jedné z diskusí zachránit skomírající hovor. Ovšem řekněme také, že v kroužku přátel, v němž seděl, se intelektuální hovor točil kolem výhod nejnovější diety a duchovní role chrámů ve východní Asii. Po krátké diskusi, kdy někteří naprosto nesouhlasili a někteří namítali, že u Mc Donalda nikdy neuslyšíte sympatické lupnutí právě otvírané láhve dobrého vína, pokračoval zmíněný architekt. "U Mc Donalda víte, co dostáváte. Standardizovaný, správně podaný, zkontrolovaný produkt. Jasně definovaný, s jasnou cenou... A tak mi řekněte, proč bych měl riskovat, že třeba i za nižší cenu někde v café na nároží dostanu nekvalitní bagetu se šunkou?""To je přesně to, zač všichni tak horujeme a co se snažíme vytvořit – globální nadnárodní společnost, v níž každý bude přesně vědět, co a za jakých podmínek může dostat... A corporate identity, která příslušnou společnost identifikuje navenek, mne jako zákazníka přesvědčí, abych se cítil bezpečně. Dává mi komfort bezpečí." "Je to jednoduché. Komfort bezpečí mi dává pocit, jako bych byl doma."Florencie a Mc Donald´s Když se před mnoha lety odehrávala tato diskuse, renesanční Florencie na břehu řeky Arno skutečně neměla žádnou restauraci Mc Donald´s. Ale šlo jen o otázku času, kdy i sem vstoupí na svém vítězném tažení Evropou řetězce rychlého stravování. Často se tak dělo za tvrdých protestů, které se nesly v duchu – Probůh, neničte historická centra karbanátky... Nyní, kdy označení globalizace snad již ztratilo punc ošklivého a nemilovaného chlapce, začal dlouhý konflikt plný vyostřených emocí. Svár o to, jaké znaménko označení globalizace vlastně má. A mnozí odpůrci globalizace jsou dnes přesvědčeni o konci západní evropské kultury, dobrého vkusu a individuality, které ničí americký nevkus. Ale to, co opravdu přivádí k šílenství hlasy usilující chránit tuto kulturu, je v případě Mc Donaldu ono jednoduché červenožluté logo. To kazí uměřenou krásu renesanční fasády ve Florencii. Ale svět už dávno přijal proklínané atributy americké kultury - Italové, Nizozemci, Norové, stejně jako Němci se řadí do fronty na hamburger a hranolky... Co nám zbývá? Podobně jako zmiňovaný architekt neakceptovat výhody Big Maca. Byť se "zlatá brána" Mc Donald´s otevírá na čím dál více místech. La Dolce Vita Ale postoj v úvodu citovaného architekta byl v jádru neutrální. A později to byla právě Itálie, která inspirovala několik mladých podnikatelů v Seattlu, aby pojmenovali svou kávu pravě po “La Dolce Vita Italiana”. Do svých provozoven přinesli espresso, cappucino nebo latte macchiato. A ukázalo se, že šikovná marketingová strategie na Američany funguje - nikdy tak intenzivně neprožívali (a nekonzumovali) dědictví evropských kultur jako nyní. Díky rychlému postupu sítě Starbucks mohl zakrátko každý dostat kvalitní kávu ve kdejakém americkém zapadákově. Ale nejen to - severoamerické pražírny kávy se zpětně snaží přiblížit kořenům, z nichž jejich strategie vyšla a (jen na první pohled paradoxně) expandují “zpět” na evropský trh. Jistě, americký re-import evropských hodnot lze také vnímat s rozpaky. Nehledě k odpůrcům globalizace a navzdory permanentní kritice amerického kulturního importu do Evropy, ale tažení kapitálu nepočítalo s tak velkým odporem proti smaženým hamburgerům. Důvody v prvé řadě tkví ve spektru a zacílení nabídky. Který intelektuál bude protestovat proti dobrému espressu? Najednou se ukázalo, jak důležitou roli hraje design interiéru. Také ten znamená konkurenční výhodu, i když ve svém důsledku přináší tytéž produkty: standardizované, organizované, zkontrolované, kvalitní a za dostupné ceny. Ale design hotely v první řadě nesouvisejí se značkami, jako jsou Coca-Cola, Mc Donald´s, Starbucks, Holiday Inn, Hilton nebo Hyatt. Buď jiný, jednej lokálně... Jsou v naprostém protikladu k tomuto standardizovanému vkusu. Stále rostoucí počet podnikatelů či provozovatelů hotelu zakládá menší provozy postavené na unikátním designu a jasném souznění s lokalitou. Kombinace inovativních a kreativních konceptů či mnohem intimnější měřítko vytvářejí na trhu turistického ruchu stále rostoucí a rozhodně ne zanedbatelný potenciál. Navíc lukrativní. Dlouhou dobu byl segment design hotelů ze strany velkých řetězců a etablovaných společností přehlížený. A najednou i konzervativní společnosti vidí, že řada těchto “mladých” hotelů je (nejen z podnikatelského hlediska) dotažená do úspěšného konce. Že velmi dobře funguje na naprosto odlišných základech než globalizovaný a masivní byznys nadnárodních společností. Navíc se rozšířila cílová skupina těch, kteří cestují, a naopak vyžadují menší a útulné hotely. Preference individuality, hotelu řízeného přímo majiteli, co největší nabídka soukromí, osobitá atmosféra... to vše si dnes získává čím dál více příznivců. Maximum lokálního, přátelsky podaná ruka majitele při příjezdu... atributy, které dnes klient vyžaduje. Tento typ hostů je nakloněn všem druhům estetických zážitků a zvláštnostem vybočujícím z hlavního proudu. Stejně jako roste cílová skupina takto orientovaných klientů, musejí se majitelé a