Zátěžová olůvka nabízená prostřednictvím internetového obchodního domu společnosti Styltex design, spol. s r. o., na adrese www.styltex.com jsou jedním z mnoha nabízených doplňků, které dokáží interiér za minimální částku zkvalitnit. Zátěžová kusová olůvka jsou na internetu nabízena ve třech velikostech: 4 cm (13 g), 6 cm (28 g) a 8 cm (50 g). Jejich výběr závisí na druhu látky. Pro lehké závěsy stačí malé olůvko, u těžkých závěsů je nutné zvolit to nejtěžší. Nutné je ještě připomenout, že většina záclon je již od výrobce zakončena olověnou šňůrou. To ale neplatí pro všechny a zpravidla u barevných záclon šíře 150 cm to neplatí vůbec. Podobně i u závěsů. Proto šíře u závěsů je výškou u záclon. Nejde přitom o nic jiného nežli o návin na roli.

Záclony s olůvkem se ve výškách od 30 cm do cca 330 cm rozbalují přes celou šíři okna, závěsy (dekorační látky) a většina barevných záclon šíře 150 cm se rozbalují do výšky. Závěsy se proto na okno šijí v pruzích. Zátěžová kusová olůvka, jak již vyplývá z jejich názvu, slouží k zatížení konců záclon a dekoračních látek, aby výsledek byl opravdu pěkný. Není ojedinělé, že zákazník vydá nemalé prostředky na dekorace oken, ale ty se jen málokdy přibližují jeho vysněné představě, kterou viděl v katalogu. Ani v bytě nemusí být úplné bezvětří a i samotný materiál textilie svým zpracováním může lehce ohýbat své rohy. A to není zrovna pěkné. Tomuto zabráníme právě použitím zátěžového olůvka. Jak uchytit kusové olůvko do dekorace? Je několik variant, pro představu obrázky zobrazují ty nejpoužívanější. 1. vložení olůvka do záclony

Do zaobroubení záclony se na jejím konci vystřihne očko a do něj se olůvko patřičné velikosti a váhy jednoduchým způsobem vloží.
I když je záclona průhledná, není bílé olůvko na spodním okraji téměř vůbec vidět. 2. vložení olůvka do závěsu U dekorační látky je vhodné si kapsičku na olůvko ušít. A poté podobně jako u záclon do ní olůvko schovat.
Takto opatřená dekorace nejen že nezatíží váš rozpočet, ale i zkvalitní to, za co své peníze vynakládáte.
Ukázka rubové a lícové strany dekorační látky opatřené kusovým olůvkem 28gramovým. -Styltex design, s. r. o., ing. Karel Smejkal-