Pohled na červenožluté plameny a praskot rozžhavených polen nás okouzlují už po staletí. Abychom si neopakovatelnou atmosféru mohli v klidu vychutnat i doma, zkrotili jsme oheň - a zavřeli do krbu.

Stal se vyhledávaným interiérovým doplňkem, který nejen zdobí, ale zároveň poskytuje teplo. Před jeho stavbou bychom si proto měli ujasnit, jakému účelu bude přesně sloužit a podle toho vybrat správný typ. Vzhled podléhá okolnímu zařízení, přičemž ideální místo pro krb je místnost, ve které se schází rodina a přijímají návštěvy.

Vybírat je z čehoNejstarší krby měly otevřené ohniště, plameny v nich nejsou uzavřeny, takže teplo neregulovaně vchází do místnosti a jeho podstatná část odchází volně komínem ven. Používají se i dnes, ale vyhledávají je zpravidla ti, kteří touží jen po neopakovatelné atmosféře než po využití tepla. Toho dosáhneme v krbové vložce, která je účinnější, umožňuje teplo regulovat a vytopit jím podle vybavení a modelu jednu nebo více místností. Nemáte komín a přeci jen byste chtěli doma krb? Pak můžete zvolit krb elektrický.

Využité teploK výrobě krbových vložek se používá litina nebo ocel, rozeznáváme jednoplášťové nebo dvouplášťové konstrukce. Obě varianty nabízejí srovnatelnou účinnost a životnost, rozdílný je způsob předávání tepla, a tedy způsob použití. Topeniště litinových vložek má vyšší teplotu, využívá převážně akumulace tepla, které je předáváno okolnímu prostředí sáláním, v menší míře konvekcí. Ocelové krbové vložky využívají z větší části systém ohřevu proudícího vzduchu – s menším podílem akumulace a nižší provozní teplotou.

Z toho vyplývá, že k vytopení bezprostředního okolí jsou vhodné jednoplášťové akumulační krbové vložky, které kvůli menšímu využití bývají cenově přístupnější. Dvouplášťové typy umožňují teplo rozvést do přilehlých prostor, jejich cena je vyšší, neboť se v ní odráží bohatší výbava.

Zvýšený komfortSoučástí krbových vložek je nejrůznější příslušenství a doplňky zvyšující komfort při jejich užívání. Patří sem například systém regulace tepelného výkonu. Ten se u standardních vložek reguluje mechanickým táhlem, případně termostatem. Výhodou je, že v momentě, kdy můžeme kontrolovat teplotu, docilujeme plynulejšího spalování, a tím snižujeme spotřebu paliva. Krb se také lépe obsluhuje. Dokonale těsnicí komora zvyšuje účinnost krbu. Obvykle se k utěsnění používá vlepená šňůra ze skelného vlákna. Její životnost je několik let, poté se musí vyměnit, některé krbové vložky jsou vybaveny nerezovým těsněním, které se neopotřebuje a slouží bez omezení.

Jde to i bez komínuTam, kde není komín, můžeme použít elektrovložku, která se obezdívá úplně stejně jako klasická krbová vložka, avšak funguje na elektřinu. Při výběru opět berme v úvahu, k jakému účelu bude spotřebič sloužit. Můžeme ho využívat jen pro navození příjemné atmosféry nebo jako doplňkové topidlo mimo topnou sezónu. Rozhodnete-li se pro jeho instalaci, pak není zapotřebí stavební povolení a nemusíte se obávat ani vysoké spotřeby elektrického proudu, krb má výkon okolo 2 kW.

•••

Před stavbou krbu:zkontrolujte parametry komínuvyhledejte výrobky s atestem o technické způsobilostinajděte dodavatele s odpovídající odborností

••••

Jak nejlépe vybrat? Zvažte: zda se chcete jen těšit z přítomnosti ohně, nebo využijete teplo k topenídáte přednost úspornému krbu, nebo krbu s maximálním tepelným výkonemzvolíte akumulaci tepla, nebo teplovzdušný rozvodobložení krbu bude rustikální, moderní…

-td-Foto: Ekofrance, s. r. o.