Feng znamená vítr, šuej je voda. Oba prvky na sebe vážou své symbolické významy, zároveň však život starých Číňanů představoval praktickou nutnost s těmito živly vyjít. Umění feng-šuej bere v úvahu světové strany, vlastnosti prvků, jako jsou oheň, voda, kov, dřevo, a pracuje s množstvím předmětů, které běžně užíváme - zrcadly, květinami, hodinami, osvětlením, zvonkohrami, svíčkami, ale také s kameny, krystaly, mořskou solí.

Osm sektorůFeng-šuej rozděluje prostor do osmi základních sektorů, a sice podle toho, ze které strany do prostoru vstupujeme. Z té strany totiž přivádíme dovnitř energii neboli qi (čchi). Každý ze sektorů odpovídá některé významné oblasti lidského života. Názvy těchto sektorů se překládají, a tak dochází k menším rozdílům. Pro naše téma je asi nejbližší označení kariéra, přátelství, děti, manželství, respekt, peníze, rodina, zdraví, vzdělání.

Kam s pohovkou?Na zařízení obývacího pokoje klade většina z nás mimořádný význam. Pokud víme, která energie na nás působí pozitivně, jsme schopni doplněním barev, tvarů a materiálů vytvořit harmonický celek, v němž se budeme cítit příjemně. Podle feng-šuej bychom měli věnovat velkou pozornost volbě hlavního místa na sezení. Tam by měla být umístěna sedací souprava, případně oblíbené křeslo. Není dobré nechávat příliš místa mezi pohovkou a stěnou, protože zůstáváme zranitelní zezadu, což není příjemný pocit. Pokud postavíme pohovku tak, že je za námi okno, případně se za našimi zády otevírají dveře, je tento pocit ještě horší. Stejně nešťastné je situovat pohovku tak, že sedíme po jedné straně dveří nebo přímo proti nim, protože tak budeme vystaveni proudu energie vstupující do pokoje, která na nás míří jako paprsek.

Hra v prostoruNejlepším místem pro pohovku je roh místnosti, abychom viděli na dveře i z okna do volného prostoru, ale neseděli proti nim. Podle feng-šuej je vhodné propojit obývací pokoj s jídelnou, ta by však měla být trochu stranou od hlavního sezení. Sedací soupravu můžeme zapustit do prostoru, oddělme ji však alespoň opticky tak, aby se sedící zády do prostoru necítili zezadu ohroženi. V otevřených prostorách je dobré kuchyňský kout oddělit od obývacího pokoje, případně jídelny několika schody nebo vchod do kuchyně zúžit, a vytvořit tak skvělý prostor pro jídelní stůl.

ZeleňVětšina z nás si již vyzkoušela, že květinám se nevede všude v bytě stejně dobře. A nejde jen o světlo, případně sálající radiátor, který je v bezprostřední blízkosti. Pokud samozřejmě zapomeneme kytky čtrnáct dní zalít, nebude asi problém v energiích. Květiny v bytě bezesporu vytvářejí pozitivní energii. Zvadlé nebo suché ji však naopak ubírají. Přednost bychom měli dát rostlinám s kulatými listy, vyhnout bychom se měli naopak těm s ostrými listy a trny, tedy i kaktusům.

BarvyBarvy mohou být v interiéru promíchané, ale jejich výběr a použití by neměly být náhodné. Při výběru barev nezapomínejme, že do místnosti umístíme ještě nábytek, koberec a různé doplňky a že celek by měl být jednolitý a harmonický. Vnímání interiéru ovlivňuje i osvětlení místnosti, ať už se jedná o denní, nebo umělé světlo. Proto platí, že v jedné místnosti nekombinujeme více než tři barvy, jedna by měla být dominantní, ostatní doplňkové. Opatrně rovněž s velkými vzory.

-das-