Sedací soupravy se odlehčují, ale už nám vesměs nestačí. Nechceme jen způsobně sedět, u televize se chceme pohodlně povalovat, vyhodit nohy do vodorovné polohy a při příchodu přátel vykouzlit uvolněnou atmosféru. Pro tento účel jsou pufy a taburety jako stvořené.

TaburetySlovo taburet pochází z francouzštiny a označuje stoličku bez opěradla tedy nízké sedátko na čtyřech nožkách. V devatenáctém století se bez něho neobešla žádná dáma z vyšší společnosti, pokud měla k dispozici budoár. Moderní doba přisoudila taburetům mnohem praktičtější význam.

Doplňkové sezeníTaburety najdeme v obývacích pokojích, kde je používáme pro nouzové sezení, účelné jsou jako podnož pod nohy, když se cítíme unaveni, nebo jako odkládací stolek. Využívat je můžeme i jako úložný prostor. Taburety ho mívají rafinovaně zabudovaný v útrobách. Další jejich výhodou bývá mobilita a prostorová úspornost. Použijme je nejen v obývacím pokoji, ale i v ložnici k toaletkám, stejně jako do předsíně k pohotovostnímu posezení při přezouvání.

Výběr materiálůSkutečný taburet je tedy čtvercová nebo oválná stolička na čtyřech nožkách. Výrobci však přizpůsobují jeho design stále více moderním trendům. Tvary bývají rozmanité a podnoží se téměř vytrácí. Výběr na trhu je bohatý nejčastěji jsou však nabízeny v látkovém provedení, osazeny do dřevěných a chromových rámů. Výplň polstrování většinou tvoří latex a molitan.

PufSlovo puf neznamená vlastně nic určitého, snad jen označení zvuku, které vydalo toto sedátko při prudkém dosednutí. Je oválný nebo kruhový, chybí mu nožičky a jeho čalounění je hodně vysoké a měkké. Slovem puf se začal označovat i okrouhlý polštář, tentokrát však s nízkým a poměrně tvrdým čalouněním, používaný jako podložka k sezení na podlaze.

Hodí se do haly, obývacího pokoje, do ložnice i do dětského pokoje neboli všude tam, kde nechceme nebo nemůžeme zabírat místo mohutným a těžkým nábytkem.

Sedací pytleMezi pufy můžeme počítat i sedací pytle, které do rodiny účelných nábytkových doplňků také patří. Patří do dětských pokojů, kam je můžeme zakoupit v neobvyklých tvarech. Na takovém pytli vyplněném molitanovou střiží se sedí velice pohodlně. Přizpůsobí se tvarům těla a vratký posez nutí zádové svalstvo k neustálému pohybu a tedy ke zpevňování svalového tonu. Pufy rozhodně nemohou nahradit jídelní židli a ke kancelářskému stolu patří také pohodlná židle, jež splňuje ergonomická pravidla. Měkká sedačka bez opěradla je při dlouhodobém sezení velmi nezdravá.

V každém případě ale všechny z jmenovaných typů doplňkového sezení k nám domů patří. Pro lenošení a povalování jsou přímo ideální…

-jop-