Víme, že špatně vybrané a špatně nainstalované světlo může škodit našemu zdraví a může nás i zranit (viz předchozí články Budiž světlo! a Správné osvětlení místností). Vše jsme důkladně promysleli tak, aby vše bylo v pořádku a nyní můžeme vyrazit na nákupy.

Při koupi je především třeba se oprostit od pouhého posuzování, jak světlo vypadá, a podrobně se informovat o jeho vlastnostech. Kromě rozměrů a materiálu výrobku musíme vědět, jaký zdroj a výkon potřebujeme (žárovky, zářivky, halogenové žárovky atd. - jejich počet a maximální výkon ve wattech) a jaký má objímka druh závitu (označuje se např. E14, E27, G9, GU10, GY6,35 apod.). Používat silnější žárovky než výrobce uvádí, se rozhodně nedoporučuje. Teplo, které žárovka vydává, může spálit objímku, a tím výrobek zničit. Zanedbatelné není ani to, že vhodným výběrem žárovky můžeme také ušetřit energii.

Především je třeba si ověřit, zda výrobek má patřičnou homologaci pro prodej na našem trhu (doklad se nazývá Prohlášení o shodě). Každý prodejce musí zákazníka informovat o základních technických parametrech. Ty se většinou dají též najít na obalu a na štítku výrobku. Na štítku se zpravidla uvádí materiál, druh zdroje, počet kusů, typ závitu objímky, maximální výkon ve wattech, stupeň izolace a krytí.

Další údaj se týká izolace elektrického zařízení (dvojitá izolace se označuje dvojitým čtverečkem). Důležité je i tzv. krytí - ochrana proti proniknutí předmětů a vody. Označuje se symbolem IP a číselnou kombinací. Čím vyšší hodnota, tím je svítidlo lépe zabezpečeno. Například svítidla do koupelny by měla mít krytí nejméně IP 44. Nejvyšší hodnota IP 68 označuje dokonale prachotěsné a vodotěsné provedení.

Na štítku nenajdete informaci o tom, zda svítidlo je určeno na čtení, do kuchyně, nebo do koupelny. Odborný prodejce by vám měl na základě vašich informací však umět poradit. Častou chybou bývá, že rodiče koupí svému malému dítěti malou lampu. Je třeba ji hodně naklopit, aby dosáhla na stůl, a tudíž světlo míří více méně do očí. Tím i při použití slabé žárovky 20 W dochází k poškozování zraku. Už malému dítěti je dobré pořídit velkou pracovní lampu s úspornou zářivkou. Nemusí být příliš silná (11 – 15 W). Čím více času totiž strávíme u umělého světla, tím slabší zdroj nám bude stačit. Lidské oko snese intenzivní světlo jen po omezenou dobu.

Jak šetří úsporné žárovkyV úsporné žárovce nevzniká světlo žhavením wolframového vlákna jako u žárovky klasické. A proto spotřebují méně elektrické energie a dávají až pětinásobný světelný výkon. Jejich vyšší cena se několikrát vrátí během jejich životnosti, která dosahuje až 15 let.

A rada na závěr: nebojte se použít velká svítidla a vysoké výkony, vždyť vám mají udělat z noci den.

-TVUJDUM.CZ ve spolupráci s panem Medřickým ze společnosti Artemide Praha- Foto: Artemide