Jakou kliku nebo správně řečeno dveřní kování máme zvolit do které místnosti? A jak se kliky vůbec kupují? Je několik možností.

Pokud si vybíráme třeba při stavbě nového rodinného domu všechny dveře najednou, třeba přímo v prodejně výrobce dveří (ale i jedny při rekonstrukci bytu), nabídnou nám k nim také rovnou kování. Má je v nabídce třeba od několika výrobců, takové, které technicky dveřím vyhovuje, ale v několika designových řadách, stylových variantách, z nichž každá dveře dotváří jiným způsobem. Jedno kování svou nenápadností například umocňuje detail na dveřním křídlu nebo zárubně. Nápadnější, dražší a tvarově dokonalé kování zase doplní kvalitní, ale zcela jednoduché dveře, na kterých bude vždy centrem pozornosti.

Pokud se nám ale nabídka kování výrobce nelíbí, je možné se dohodnout, že si kování koupíme jinde, zcela podle svého přání. Ovšem v takovém případě, a to může být háček, musíme přesně znát, jaké a jak přesně vybírat. Proto si podrobně prostudujeme technické údaje. Kování si pak budeme vybírat podle typu (štítové nebo rozetové), s určitou roztečí, podle délky kliky, v přesně daném provedení podle typu klíče. Také se musíme dobře zamyslet nad materiálem a nad povrchem kování, zda bude nejlepší matný, lesklý, kombinovaný, nebo patinovaný povrch. Vybíráme si také takovou kliku, která se nám líbí, která nám padne co nejpohodlněji do ruky. Od toho všeho se bude pak odvíjet cena.

Kované kováníToto ozdobné kování je složitější, ozdobnější, je vykované do různých prostších či složitějších historizujících tvarů, a to od klik jakoby středověkých, až po například secesní napodobeniny. Je krásné, ale musíme u něj dát pozor, aby klika byla do ruky pohodlná, nebyla třeba příliš úzká. Toto kování mívá někdy pohodlné kliky jako váleček anebo s rozšířenou ploškou na konci, nepříjemně se do ruky ale naopak zařezává klika plochá a úzká.

Proto si již při výběru kliku řádně vyzkoušíme, aby také splňovala naše nároky na vzhled, ale i na pohodlí.

-ag-